Bitcoin miners hebben lak aan verbod China

Vorig jaar verbood China het minen van bitcoin. Dit leidde tot een grootschalige uitvlucht van miningbedrijven naar andere delen van de wereld. Maar inmiddels laat nieuwe data zien dat er nog steeds volop bitcoins worden gemined in China.

Bitcoin herstelt van klap China

China deelde een flinke klap uit aan de rekenkracht (hashrate) van het Bitcoin netwerk, maar binnen korte tijd begon de hashrate zich te herstellen. Dat komt omdat Chinese miners verhuisden naar landen die zich vriendelijker opstelden, zoals Kazachstan en de VS. Op dit moment is de hashrate zelfs hoger dan vlak voor het Chinese verbod.

Destijds noemden de ras-optimisten het Chinese verbod goed voor bitcoin. Het zou zorgen voor meer decentralisatie en groenere en schonere energie in het miningproces van bitcoin.

Miners gebruiken minder duurzame energie

Volgens data van de Joule Journal hebben de miners die China hebben verlaten echter geen duurzamere manieren gevonden om hun activiteiten elders voort te zetten, en de ecologische voetafdruk lijkt alleen maar erger te zijn geworden.

Het percentage aan hernieuwbare energie van bitcoin miners is gedaald van 42% in augustus 2021 tot 25% begin 2022. Volgens de onderzoekers van Joule Journal lijkt dit te komen doordat miners in China grotendeels gebruik konden maken van waterkracht. Na de vlucht uit China kwamen ze terecht in regio’s waar de energiemix meer afhankelijk is van steenkool.

China herbergt 21% van rekenkracht

Ondanks het harde optreden van China, komt een groot deel van de rekenkracht van Bitcoin nog steeds uit het Aziatische land. Arcane Research deelt in hun laatste nieuwsbrief dat 21% van de totale hashrate uit China komt, en dat dit illegaal verkregen is.

Het verbod van China laat maar weer eens zien hoe sterk en aantrekkelijk het bitcoin netwerk is. Bitcoin kan het hoofd bieden aan een van ’s werelds meest autoritaire overheden. Arcane gaat zelfs zo ver door te vragen of bitcoin mining überhaupt wel mogelijk is.

De Cambridge Index wordt door vrijwel iedereen beschouwd als een belangrijke autoriteit op het gebied van data over bitcoin mining. De nieuwste cijfers bevestigen het verhaal van Arcane Research.

Hieronder een grafiek van de Cambridge Bitcoin Elektricity Consumption Index. Deze laat zien dat het herstel vlak na het verbod is ingezet.

China is simpelweg te groot

Arcane Research legt uit hoe dit kan:

“Waarom is China er niet in geslaagd bitcoin-mining te verbieden? Hoewel de politieke macht in China erg gecentraliseerd is, maakt de enorme omvang van het land het een uitdaging om een ​​verbod op bitcoin-mining uit te voeren, wat vaak wordt gedaan op zeer afgelegen locaties waar overtollige energie beschikbaar is.”

Boetes uitdelen

Toch laat China af en toe zijn spierballen zien. Zo hebben ze een waterkrachtcentrale in de Chinese provincie Hubei omgerekend een boete van 6.500 euro gegeven. De reden is het “illegaal leveren van elektriciteit aan mijnbouwactiviteiten voor virtuele valuta.” Naast de boete zullen de autoriteiten beslag leggen op de inkomsten uit de verkoop van de crypto’s.

Dit laat zien dat China de focus legt op het aanpakken van de elektriciteitsleveranciers en de miners wellicht niet heeft weten te vinden.

Interview met een illegale Chinese miner

Forkast heeft een goed interview met een illegale miner uit China. De miner gebruikt het pseudoniem Lee en legt uit:

“Toen het verbod voor het eerst kwam, was ik extreem nerveus. Maar na overleg met een aantal andere spelers in de industrie, besloot ik mijn machines van grote miningbedrijven te verplaatsen”, zei hij, eraan toevoegend dat het hem minder dan een maand kostte om zijn installaties op nieuwe locaties in landelijke gebieden te vestigen.

“Natuurlijk maak ik me nog steeds zorgen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat al mijn installaties gepakt worden.”

Omkopen en relaties onderhouden

Lee sprak ook over het Chinese guanxi. Dit is de cultuur van het ruilen van gunsten en het benutten van relaties, dit speelde een belangrijke rol als het gaat om lokale overheden in bedwang houden.

“Mijn eerste reactie toen ik hoorde van het verbod was dat dit allemaal zou gaan over het spelen van ‘guanxi’,” zei Lee. “Wie betere ‘guanxi’ of sterkere netwerken heeft, kan blijven.” Hij zei dat voordat het verbod van kracht ging, veel lokale overheden met mijnwerkers werkten om extra geld te verdienen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.