Bitcoin Mining Council: netwerk Bitcoin voor 56 procent op duurzame energie

De wereldwijde bitcoin mining sector draait momenteel voor 56 procent op duurzame energie, als we het rapport van de Bitcoin Mining Council (BMC) mogen geloven. Daarmee zitten we over de 50 procent die Tesla als eis stelde voor het heropenen van de mogelijkheid om met bitcoin te betalen bij de autofabrikant.

Het is echter nog maar de vraag in hoeverre deze cijfers kloppen, aangezien er momenteel een enorme migratie van hashing power vanuit China gaande is. Momenteel is ongeveer 50 procent van het netwerk uit de lucht en die hardware zal binnen afzienbare tijd weer ergens anders aan het werk gezet worden. Dat gaat ongetwijfeld weer een effect hebben op de energiemix van bitcoin.

Het bitcoin netwerk wordt steeds efficiënter

In een persbericht van de BMC laat de groep weten meer dan enthousiast te zijn over de ontwikkelingen die bitcoin wat het energieverbruik betreft doormaakt. “Bitcoin mining gebruikt een verwaarloosbare hoeveelheid energie, wordt in rap tempo efficiënter en is gedreven door een groter percentage duurzame energie dan ieder ander land of industrie.”

De schattingen van de BMC zijn gebaseerd op een enquête die bestond uit drie vragen die door 32 procent van de miners op het netwerk zijn beantwoord. Onder de respondenten lag het gebruik van duurzame energie op 67 procent van de energiemix. Dit getal werd vervolgens als basis gebruikt om uit te komen op de schatting van 56 procent voor het gehele netwerk.

Eén van de hoofddoelen van de BMC is om transparante en verifieerbare data over het gebruik van duurzame energie voor bitcoin mining te presenteren. De eerste stappen daartoe zijn nu gezet en de resultaten zijn veelbelovend. Het wordt nu vooral interessant om te zien hoe de wereld en de media hierop gaan reageren. Als Tesla binnenkort weer bitcoin gaat accepteren, dan weten we dat in ieder geval Elon Musk de groep serieus neemt.

Validiteit van de data blijft onduidelijk

Hoewel de eerste resultaten van de BMC positief zijn en een relatief groen beeld schetsen van de bitcoin mining industrie, blijft de onderbouwing voor de cijfers momenteel nog summier. BMC laat in het persbericht onder andere weten dat het de schattingen voor het globale bitcoin netwerk baseert op eigen “analyse, assumpties en onderzoek.” Wat weinig duidelijkheid schept over de gebruikte methoden.

BMC definieert duurzame energie als “water, wind, zon, nucleaire, geothermische en met koolstof gegenereerde energie zolang deze zijn gegenereerd met koolstof-credits,” wat weer gebaseerd is op de principes van het International Energy Agency’s Net Zero by 2050 rapport.

MicroStrategy CEO en BMC-lid Michael Saylor gaf aan tevreden te zijn met het rapport, dat door de vrijwillige medewerking van de bitcoin mining industrie kan worden gepresenteerd aan het algemene publiek en beleidsmakers. Volgens Saylor helpt het rapport om misvattingen over bitcoin mining de wereld uit te helpen.

Het onderzoek komt op een cruciaal moment voor bitcoin, aangezien er op dit moment een enorme migratie van mining hardware vanuit China plaatsvindt. Het lijkt erop dat een groot deel van de miners richting de goedkope energie in Quebec in Canada en Kazachstan in Centraal Azië toetrekt.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.