Bitcoin mining is niet meer winstgevend door dalende koers

Er heerst een groot probleem voor miners. Het delven van bitcoin is namelijk niet langer winstgevend, zo blijkt uit gegevens van het cryptocurrency-analyseplatform CryptoRank. Deze gegevens werden op 17 juni gepubliceerd.

Door de daling is het niet meer rendabel

Het probleem is ontstaan door de flinke dalingen in de markt. De prijs van bitcoin is zo hard gezakt, dat de kosten van de stroominput niet meer opgewassen zijn tegen de opbrengsten van het minen van bitcoin. CryptoRank zei hierover het volgende:

“Als gevolg van een aanzienlijke daling van de BTC-prijs in de afgelopen maanden is het minen minder winstgevend geworden. Voor sommige bitcoin miners is het op dit moment misschien zelfs niet rendabel.” Maar hoe kan het dan dat bitcoin eerst wel winstgevend was rond deze prijs?

Bron: CryptoRank.io

Dat komt omdat er elke vier jaar een halvering van deze blockreward plaatsvindt. Op dit moment is deze beloning 6.25BTC per blok en dit zal met de volgende halving dalen tot 3.125BTC per blok. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar. De laatste vond plaats in mei van 2020.

De beloning hiervoor was twee jaar geleden dus nog 12.5BTC per blok. Dit is een prijs waarbij minen wel rendabel zou zijn.

Komt dit dan nog wel goed?

Het lijkt onlogisch om op dit moment door te gaan met minen, maar dat is niet helemaal waar. Een reden waarom miners op dit moment nog zullen minen, is omdat de reward voor sommigen nog steeds goedkoper is dan de energiekosten. De grafiek in dit artikel laat natuurlijk een gemiddelde zien.

Een andere reden kan zijn dat miners de warmte van hun mining-apparatuur gebruiken om hun huis te verwarmen, of om de restenergie voor iets anders te gebruiken. In dat geval zou het minen niet rendabel zijn in prijs, maar uiteindelijk levert het wel warmte op.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • wat een onzin is dit nu allemaal

    “Een andere reden kan zijn dat miners de warmte van hun mining-apparatuur gebruiken om hun huis te verwarmen”
    tis zomer!

    19 juni 2022