Bitcoin mining is minder winstgevend

Dit jaar is het minen van bitcoins minder winstgevend dan vorig jaar. En dat terwijl de totale omzet uit 2018 nu al hoger is dan vorig jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek verricht door Diar.co. Hoe kan dat?

Allereerst, met de omzet bedoelen we simpelweg het geld wat miners verdienen met het minen van bitcoin. Die verdiensten bestaan uit de block reward en de mining fee. De block reward is het vaste aantal bitcoins wat miners ontvangen (nu 12,5 BTC), en de mining fee zijn de transactiekosten die miners krijgen.

Maar het minen brengt ook kosten met zich mee. Miningapparatuur gebruikt namelijk veel stroom. Stroomkosten vormen de belangrijkste kostenpost voor miners. Haal je deze stroomkosten van de omzet af, dan houd je de winst over. Althans, zo rekent Diar.

September: magere winsten

In september haalden miners een omzet van 349 miljoen dollar. Haal je hier de kosten van het stroomverbruik af, dan bleef er ‘slechts’ 6,1 miljoen dollar winst over. Dat is maar 1,7 procent van de omzet.

Vergelijk dit eens met de situatie in januari. Toen was de omzet van miners 1,03 miljard dollar, hiervan was 0,9 miljard dollar winst. Dit betekent dat 86 procent van de omzet ook direct winst opleverde.

Dat zie je ook goed terug in de staafdiagram hieronder. De volledige staaf staat voor de omzet van een maand. Het lichtgekleurde deel is de winst. Het percentage beschrijft de winst in verhouding tot de omzet. Naarmate het jaar vordert zie je dat deze winst steeds minder wordt.

Hoe is dit onderzocht?

Niet iedereen gebruikt dezelfde apparatuur bij het minen. En je kan onmogelijk iedere miner navragen welke apparatuur hij of zij gebruikt. In de berekening is Diar er daarom van uitgegaan dat iedere miner een Antminer S9 bezit. Daarnaast is uitgegaan van gemiddelde energiekosten van 10 dollarcent per kWh.

Combineer je deze data met de totale rekenkracht op het bitcoin netwerk? Dan kun je berekenen hoeveel omzet en winst minen oplevert.

Diar houdt overigens geen rekening met met de afschrijving van miningapparatuur en de commissie die je aan een miningpool betaalt. Mine je in zo’n miningpool, dan lever je namelijk per uitbetaling een klein deel aan commissie in. Hoeveel je per uitbetaling inlevert verschilt per miningpool.

Totale opbrengsten wel hoger

Kijken we naar de jaarcijfers, dan zien we ook iets anders. De totale omzet uit het minen is nog nooit zo hoog geweest. In dit jaar alleen al hebben miners een omzet behaald van 4,7 miljard dollar. Heel het voorgaande jaar werd nog een totale omzet behaald van 3,3 miljard dollar.

Rekenkracht op het netwerk hoger dan ooit

Ook de totale rekenkracht op het bitcoin netwerk stijgt dit jaar nog steeds. De rekenkracht van alle mining apparatuur samen is nu drie keer zo groot als in januari. Dit blijkt uit data van blockchain.com.

Maar daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Op 27 augustus is het hoogste punt bereikt. Sindsdien daalt de rekenkracht. Een mogelijke verklaring is dat miners hun apparatuur afsluiten omdat het minder winstgevend is.

Maar waarom daalt de winst dan?

Dat heeft te maken met het stijgende aantal miners op het netwerk. Maar tegelijkertijd ook met de dalende prijs van bitcoin, uitgedrukt in dollar of euro. Hoe zit dat? Om dat te weten is het eerst handig om te weten hoe bitcointransacties werken.

Bitcointransacties worden op de blockchain verwerkt in blokken. Iedere tien minuten voegen miners een nieuw blok met transacties toe aan de blockchain. Je zou verwachten dat dit makkelijker is naarmate er meer miners actief zijn.

Dit is niet het geval. In de code van bitcoin is namelijk opgenomen dat er gemiddeld één blok per tien minuten gemined kan worden. Ongeacht het aantal actieve miners. Daarom past het netwerk de moeilijkheidsgraad aan op de totale rekenkracht van alle miners op het netwerk.

Kortom: zijn er in totaal meer miners op het netwerk? Dan kost het gemiddeld meer energie en computerkracht om een blok met transacties toe te voegen aan de blockchain. Dat is geen probleem als de bitcoin prijs blijft stijgen. Maar als deze prijs zakt, dan kan minen ineens minder winstgevend worden.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin