Bitcoin is op zijn allermoeilijkst, wat betekent dit nou echt?

De woorden Bitcoin en all time high zien wij graag in dezelfde zin, of het nou om de koers gaat, of om de beschikbare rekenkracht, het aantal users, of de moeilijkheidsgraad. Dit artikel gaat over het laatste.

De moeilijkheidsgraad is dit jaar al met 30% gestegen, en op een gegeven moment gaat dit ook effect hebben op de koers, de beschikbare rekenkracht en het aantal users.

Grafiek bitcoin moeilijkheidsgraad
Bron: Ychart

De Bitcoin moeilijkheidsgraad, ofwel de Mining Difficulty, meet de complexiteit van de wiskundige problemen die miners moeten oplossen om een nieuw transactieblok aan de blockchain toe te voegen.

Bitcoin past zichzelf elke twee weken aan

Dit niveau wordt ongeveer elke twee weken aangepast zodat miners gemiddeld ongeveer elke 10 minuten een blok toevoegen, ongeacht de totale rekenkracht binnen het netwerk. Het niveau neemt toe als er meer miners (lees: rekenkracht) beschikbaar is, en neemt juist weer af als miners vertrekken.

De stijging van 30% in 2023 kan aan verschillende factoren worden toegeschreven. Zo kan een toestroom van nieuwe miners, aangedreven door de hoge Bitcoin koers, de concurrentie vergroten, waardoor de moeilijkheidsgraad vervolgens toeneemt.

Bitcoin hardware

Maar het gaat niet alleen om het aantal miners, want elke miner kan weer verschillende hardware gebruiken. Het afgelopen jaar is er nieuwe, snellere, efficiëntere hardware speciaal voor mining uitgekomen. Veel miners hebben hun oude spul verkocht aan andere miners en hiervoor in de plaats de nieuwste hardware neergezet.

De moeilijkheidsgraad kan de koers van Bitcoin indirect beïnvloeden. Wanneer de moeilijkheidsgraad toeneemt en de kosten om te minen stijgen, kunnen miners hun geminede Bitcoins verkopen om deze kosten te dekken.

De kosten om te minen kunnen stijgen doordat er te veel miners zijn en het voor sommigen niet meer rendabel is, maar het kan ook aan zoiets simpels liggen als hogere energiekosten.

Als de instroom van het aanbod niet overeenkomt met de vraag, kan de prijs onder neerwaartse druk komen te staan.

Veiligheid trekt investeerders naar Bitcoin

Een hogere moeilijkheidsgraad betekent ook dat het netwerk veiliger is, en dat is toch wel een USP van Bitcoin. Geen enkel netwerk ter wereld is zo veilig als Bitcoin. Dit trekt investeerders waardoor de koers van Bitcoin weer kan stijgen.

Het is een delicaat evenwicht en de correlatie is niet altijd eenduidig, waardoor het een fascinerend aspect is van het volgen van de marktdynamiek van Bitcoin.

Voor kleinere miners (met bijvoorbeeld maar een paar apparaten) kan een stijging van de moeilijkheidsgraad uitdagingen opleveren. Naarmate de operationele kosten stijgen, kan het minder winstgevend worden, zeker als de koers niet stijgt, waardoor ze er mogelijk mee moeten stoppen.

De recente stijging van de Bitcoin Mining Difficulty toont aan dat Bitcoin-mining een belangrijk onderdeel blijft van het cryptocurrency-ecosysteem. Het is belangrijk om de implicaties van deze ontwikkeling te begrijpen en te volgen om de marktdynamiek van Bitcoin beter te begrijpen.

Mocht je het lastig vinden om Bitcoin moeilijkheid te begrijpen, dit voorbeeld kan je hierbij helpen:

Bitcoin is een simpel spel

Een voorbeeld: stel je een tafel met honderd bekers voor. Onder elke beker ligt een papiertje met een getal tussen 1 tot 100. Bij de laagste moeilijkheidsgraad vraag je een miner om een getal te vinden tussen 1 en 100. Die heeft hij op zijn eerste poging al gevonden.

We maken iets moeilijker. Hij moet een getal tussen 1 en 50 vinden. Dat gaat al wat moeilijker en het duurt iets langer dan normaal. Er kom drie miners bij en met z’n vieren zoeken ze nu naar een getal tussen 1 en 50. Nu wordt het weer te makkelijk, ze vinden het getal veel te snel.

Het systeem reguleert zichzelf constant om ervoor te zorgen dat het getal niet te snel en ook niet te langzaam wordt gevonden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.