Bitcoin wordt steeds moeilijker, en dat is alleen maar positief!

Het gigantische, wereldwijde netwerk van bitcoinminers blijft maar groeien. Hoe meer miners erbij komen, des te moeilijker het wordt om nieuwe bitcoins te vinden. Nog niet eerder was het zo moeilijk om te minen, en dat is om verschillende redenen een goed teken.

Het contrast met de periode vlak na de bitcoin block halving in mei is enorm, toen verlieten veel (vooral kleinere) miners de markt juist.

Nieuwe all time high bitcoin moeilijkheidsgraad

Maandag tweette Bitcoin-analist en maker van het Stock to Flow (S2F)-model, PlanB, dat de moeilijkheidsgraad van bitcoin een nieuw record heeft gehaald van 17,6 biljoen (of om precies te zijn: 17.557.993.035.167). Met dit cijfer wordt uitgedrukt hoeveel rekenkracht miners gemiddeld nodig hebben om een transactieblok te vinden, en de bijbehorende beloning te mogen claimen.

Vaak gaat een verandering (verhoging in dit geval) van de moeilijkheidsgraad hand in hand met de beschikbare hasingpower, dit is de hoeveelheid rekenkracht die wordt gebruikt om het netwerk te beveiligen. Simpel gezegd, hoe meer deelnemende miners, des te moeilijker het wordt om als enige de race te winnen.

Kleine marges

Het nieuwe moeilijkheidsrecord van gisteren kan betekenen dat mijnwerkers optimistisch zijn over de markt, zeker na de prijsstijging van de koers van bitcoin richting 12.000 dollar. Omdat de hash-snelheid daalde na de halvering van mei, was er sprake van een mogelijke uittocht van miners uit het netwerk. Dit begint vaak met kleinere miners, waar de marges niet zo groot zijn.

Dode spiraal

In mei halveerde de beloning voor miners, dus als de koers destijds zou stagneren of zelfs zou dalen, dan hadden veel miners in de problemen kunnen raken. Sommige analisten geloofden zelfs dat bitcoin hierdoor in een neerwaartse spiraal terecht zou komen. Miners moeten stoppen maar willen dat niet, dus verkopen ze hun voorradige bitcoins in overvloed, waardoor de koers nog verder zakt. Hierdoor moeten nog meer miners stoppen of hun voorraad BTC verkopen en daalt de koers nog verder. Een death spiral dus. Daar is het gelukkig niet van gekomen.

Ondanks dat de koers in mei kort daalde en de beloning gehalveerd werd, breidden grote miners in Noord-Amerika regelmatig hun capaciteit uit door meer hardware aan te schaffen bij grote fabrikanten zoals Bitmain en MicroBT.

Positief teken

En dat is een positief teken. PlanB zegt hierover:

‘Miners moeten (grote) investeringen doen om aan deze betere hardware te komen. Miners doen dat alleen als ze denken die investering terug te kunnen verdienen, dus als ze optimistisch zijn.’

China beheert nog steeds het grootste deel van de Bitcoin miners, maar landen als de VS, Kazachstan en Iran beginnen ook steeds meer te minen. Nog niet zo heel lang geleden keurde de Iraanse regering het goed dat elektriciteitscentrales hun overtollige energie mogen gebruiken voor het minen van bitcoins.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik heb daar mijn twijfels over

    2 september 2020