Bitcoin stijgt 9% en bereikt hoogste punt van 2023, wat is er gebeurd?

De Bitcoin koers is zojuist flink gestegen. Vergeleken met 24 uur geleden is de waarde met 9% toegenomen. De actuele prijs van Bitcoin is op het moment van schrijven 22.540 euro. Wat is er aan de hand?

Bitcoin koers blijft maar stijgen

Zo vlak voor 20:00 uur begon de stijging en vooralsnog lijkt het hoogste punt van vandaag nog niet bereikt.

De afgelopen 24 uur is de Bitcoin prijs met 9% gestegen, dit is een waardestijging van ongeveer 2000 euro. Op dit moment zijn er 19.291.875 BTC in omloop met een marktwaarde van 428 miljard euro. 

Bitcoin overwint dollar

Gisteren maakte de Amerikaanse overheid de inflatiecijfers bekend en dat zorgde ervoor dat verschillende aandelenindexen moesten inleveren. Aan de andere kant steeg de DXY, dit is een index die de waarde van de Amerikaanse dollar vergelijkt met andere nationale valuta.

Normaal gesproken beweegt de Bitcoin koers de tegengestelde richting op, dus als de dollar stijgt dan daalt Bitcoin, maar de crypto vertoont al het hele jaar de drang naar onafhankelijkheid.

Goed 2023 voor Bitcoin koers

Bitcoin is dit jaar met een knal begonnen en is sinds 1 januari zelfs met meer dan 45% gestegen. Het feestje werd even gepauzeerd doordat Amerikaanse regelgevers een negatieve invloed hadden op de markt. Er werden boetes uitgedeeld en bedrijven werden op de vingers getikt.

De stijging van de afgelopen uren heeft voor veel reuring gezorgd op de futuresmarkten. Hier kunnen traders gokken op een hogere of lagere prijs van niet alleen Bitcoin, maar ook van andere cryptocurrency’s.

Veel liquidaties door stijging Bitcoin

Coinglass laat zien dat er in het afgelopen uur voor 69 miljoen dollar aan liquidaties heeft plaatsgevonden, waarvan de meeste op Bitcoin en Ethereum. De grootste liquidatie bestond uit een transactie van 2,54 miljoen dollar en vooralsnog zijn er de afgelopen 24 uur 28.000 posities van handelaren geliquideerd.

Bron: Coinglass

De koersen in BLOX zijn een weergave van de spotmarkt. Dit is een term om aan te geven dat financiële producten zoals Bitcoin, altcoins, grondstoffen, valuta’s en aandelen worden verhandeld voor onmiddellijke levering. Je betaalt euro’s en je ontvangt Bitcoin in je kluis, simpel. De prijs die je betaalt, is de spotprijs.

Naast de spotmarkt bestaat er ook een futuresmarkt. Hier koop je contracten die je in de toekomst (vandaar future) pas hoeft in te lossen. Zo kan je een contract kopen waarin staat dat je er van uitgaat dat een bepaald aandeel over een maand hoger of lager is dan nu. Op de cryptomarkt bestaan ook futurecontracten zonder eindtijd, met de mogelijkheid om snel veel geld te verdienen… of om te verliezen.

Gokken mag alleen met onderpand

Om zo’n contract aan te gaan moet een handelaar een onderpand aanhouden in de vorm van de crypto waar ze op gokken, dit is voornamelijk Bitcoin. Vandaag is de koers uit het niets hard gestegen, wat betekent dat iedereen die gokte op een lagere prijs, steeds meer onderpand moet storten. Lukt dat niet, dan wordt het contract geliquideerd.

De Bitcoins in deze geliquideerde contracten wordt dan voor een hogere prijs dan afgesproken verkocht, wat er voor zorgt dat de koers weer iets kan stijgen. Dit zorgt er weer voor dat nog meer posities worden geliquideerd en de koers weer ietsjes stijgt.

Morgen duiken we dieper in op de koersbewegingen van vandaag.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.