Populariteit van NFT’s op Bitcoin op het Stacks platform neemt toe
Bitcoin is als valuta de onvervalste leider van de crypto-industrie, maar als het over NFTs gaat zijn er andere platforms die in de basis meer geschikt zijn dan bitcoin. Daar willen ze bij Stacks verandering in brengen en dat lukt ze steeds beter. In essentie gebruikt Stacks het Bitcoin netwerk als beveiligingslaag van de smart contracts op het eigen platform. Waarmee alles op Stacks uiteindelijk verbonden is met Bitcoin.
Het smart contract platform van Stacks, dat ook een eigen token heeft, maak het zo mogelijk om DeFi, decentrale applicaties en dus ook NFTs op Bitcoin te laten draaien. Dat begint inmiddels steeds populairder te worden, want de token is van ongeveer 0,37 euro aan het begin van 2021 gestegen naar 1,90 euro. Een behoorlijk rendement, dat vooral het gevolg is van de toegenomen populariteit van Stacks.
Stacks NFT-marktplaats StacksArt in de lift
De NFT- marktplaats van Stacks die vaart onder de naam StacksArt zit de laatste weken stevig in de lift. Een mooi verhaal daarover komt van de 12-jarige Abraham Finley die zijn zogenoemde Bitcoin Bird NFTs in minder dan één uur verkocht voor ongeveer 7.000 euro. Vandaag de dag behoort zijn collectie nog altijd tot de meest verhandelde NFT-collecties van de marktplaats, met een totaal handelsvolume van 445.767 Stacks tokens. Wat neerkomt op een handelsvolume van bijna 1 miljoen euro.
Een andere populaire collectie op StacksArt is de Megapont Ape Club, die gebaseerd is op de Bored Ape Yacht Club die leeft op de Ethereum blockchain. Wat op Ethereum een collectie is van 10.000 apen met een verveelde gelaatsuitdrukking. Met een totaal handelsvolume van ongeveer 1 miljoen euro mag de Megapont Ape Club de veters nog niet strikken van de grote broer op Ethereum.
Het is echter nog maar de vraag in hoeverre deze markt zich zal houden en of mensen ook na de hype nog blij zijn met hun aankopen. Als de meeste mensen hun NFTs kopen met het idee om ze voor meer geld door te verkopen, dan betekent dat dus dat de markt afhankelijk is van een continue instroom van meer geld. Zodra dat stopt is de kans groot dat de boel instort en mensen het ineens een stuk minder interessant vinden. Om iets over de toekomst van NFTs te kunnen zeggen is het wachten op een dergelijk moment om te zien hoe de markt daarop reageert.
Markt voor NFTs op Bitcoin valt in het niet bij de rest
Het totale handelsvolume op Stacks, wat op enkele miljoenen ligt valt in het niet bij de dominante spelers als OpenSea en Axie Infinity. Zo is OpenSea deze maand als eerste NFT-marktplaats ter wereld de grens van 10 miljard dollar (8,7 miljard euro) aan totaal handelsvolume gepasseerd. De nummer twee Axie Infinity moet het doen met een handelsvolume van ongeveer 2,66 miljard euro. Maar heeft, als we de gegevens van Dapp Radar mogen geloven, meer actieve gebruikers dan OpenSea.
OpenSea maakt met name gebruik van de Ethereum blockchain voor transacties, wat verantwoordelijk is van 97 procent van het volume voor NFTs. Het platform biedt ook de mogelijkheid om de Polygon blockchain te gebruiken en heeft plannen om ook de Flow blockchain naar de marktplaats te brengen. Als het om NFTs gaat lijkt vooral snelheid en gemak belangrijk te zijn en staat decentralisatie niet op de eerste plaats, zoals dat bij de markt voor geld wel het geval is. Het is dan niet waarschijnlijk dat het gros van de NFTs ooit op Bitcoin gehost worden.
Al moeten we toegeven dat het kunstplaftorm van Stacks er gelikt uitziet en dat het niet valt uit te sluiten dat de populariteit van NFTs op Bitcoin langzaam blijft toenemen. Het is wat dat betreft niet slim om Bitcoin bij voorbaat al volledig uit te sluiten als marktleider op het gebied van NFTs. Al moeten we ook nog maar zien of mensen over 5 jaar nog bereid zijn om zoveel geld neer te leggen voor deze vorm van digitale kunst.