Waarom is Bitcoin zo populair in Nigeria?

Op steeds meer plekken wordt in bitcoin gehandeld, ook op plaatsen waar je het in eerste instantie niet zou verwachten. Volgens de website UsefulTulips is de stijging in handelsvolume op peer-to-peerbeurzen vooral in sub-Sahara Afrika te merken.

Vooral in Nigeria wordt er veel in bitcoin gehandeld, afgelopen week is het recordvolume van 10 miljoen dollar gehaald. Op de grafiek hieronder is Nigeria het oranje vlak.

Hoge interesse in bitcoin

Het klinkt volledig willekeurig, maar uit data van Google Trends blijkt dat er inderdaad bovengemiddeld veel interesse is naar bitcoin. Ook inwoners uit andere landen in Afrika, zoals Zuid-Afrika en Ghana, zijn geïnteresseerd in bitcoin.

Ook Binance heeft onderzoek gedaan naar de populariteit van bitcoin in Nigeria. Merk op hoe bitcoin al vanaf 2016 ongelofelijk populair is in Nigeria, vanaf ongeveer 01:03 in het filmpje. Maar waarom Nigeria?

Bitcoin biedt bescherming tegen inflatie

De meest voor de hand liggende reden is dat Nigerianen de waarde van hun geld willen vasthouden met bitcoin. Volgens data van Trading Economics blijft de inflatie van de Nigeriaanse naira, de nationale munteenheid, maar stijgen. In juni dit jaar was er sprake van een inflatie van 12,5 procent, de tiende maand op rij dat de naira onderhevig is aan inflatie.

Dat betekent dat basale dingen zoals boodschappen, vervoer en huur relatief steeds duurder worden voor Nigerianen. Tenminste, wanneer de inwoners hun inkomen vasthouden in nairas.

De koers van bitcoin lijkt soms wild te bewegen, maar lijkt beter in staat te zijn waarde vast te houden dan de Nigeriaanse munteenheid. Dat zie je ook terug op de onderstaande bitcoingrafiek van de afgelopen maanden, uitgedrukt in naira. De grafiek toont de koers van Binance, waar Nigerianen sinds kort kunnen handelen in bitcoin.

Bitcoin als salaris

Ook ontvangt een deel van de Nigeriaanse bevolking salaris in bitcoin. Dat blijkt uit een interview van Amerikaans nieuwsplatform BitcoinMagazine met Stephany Zoo. Zij werkt bij het Afrikaanse BitPesa. Zoo:

“De werkloosheidscijfers in Afrikaanse landen hebben een rol gespeeld bij het beïnvloeden van de Bitcoin-zoekopdrachten. In de afgelopen jaren hebben deze landen, waaronder Nigeria en Ghana, een toename gezien van het aantal freelancers dat hun diensten aanbiedt aan westerse klanten. Omdat deze Afrikanen deel willen uitmaken van de economie, zijn ze vastbesloten om te zoeken naar alternatieve betaalmethoden.”

Daar voegt ze het volgende aan toe: “Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze online werknemers een minderheid van de bevolking vormen. De meerderheid van de bevolking is nog steeds afhankelijk van offline banen.

In landen als Zimbabwe heeft de regering een hard standpunt ingenomen ten aanzien van cryptocurrency’s, wat veel Zimbabwanen ervan heeft weerhouden om bitcoin te gebruiken.”

Of om naar familie over te maken

Ten slotte is remittance een belangrijke functie van bitcoin en andere cryptocurrency’s in Nigeria en andere Afrikaanse landen. Met remittance worden internationale overschrijvingen bedoeld, bijvoorbeeld naar familie in het buitenland. De transactiekosten van internationale bankoverschrijvingen in Afrika zijn op dit moment ontzettend hoog.

Betaal je bijvoorbeeld 45.500 naira (ongeveer 100 euro) vanuit Nigeria naar Ghana vanuit MoneyGram? dan betaal je daar 5.500 naira (ongeveer 12 euro) aan transactiekosten. Dat komt neer op 12 procent transactiekosten.

Bij bitcoin bepaal jij de transactiekosten, ongeacht het bedrag wat je wil versturen. Op dit moment zijn de gemiddelde transactiekosten bij bitcoin ongeveer 5 dollar, maar je hebt de keuze om minder te betalen voor je transactie. Al voor een paar dollarcent kun je bitcoins verzenden naar iedereen, overal ter wereld. Het kan dan alleen wat langer duren voordat de transactie aankomt. Maar aangezien het stukken goedkoper is, is bitcoin voor veel Nigerianen een betere optie dan een internationale bankoverschrijving.

Ben je ook benieuwd naar bitcoin in Afrika? Bekijk dan de documentaire Banking on Africa, waar we eerder al ooit over hebben geschreven:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.