Nog nooit zoveel Bitcoin in handen van normale mensen

Volgens Glassnode is 17% van alle Bitcoins in handen van normale mensen, of zoals zij het noemen: retailers. Nooit eerder was dit percentage zo hoog als nu. Wat is er aan de hand?

Voorraad Bitcoin van retail stijgt

Will Clemente is een jonge analist en hij heeft op naam gemaakt op Twitter met zijn grafieken. In een van zijn laatste tweets deelt hij onderstaande grafiek van Glassnode.

De zwarte lijn is de Bitcoin koers, logaritmisch weergegeven. De groene, gevulde lijn laat zien hoe hoog het percentage van de totale voorraad in handen van retail is.

“Nog niet perfect, maar solide voor een 12 jaar oude asset en dit gaat zeker de goede richting op”, zegt Will Clemente. “Het aanbod van Bitcoin verspreidt zich in de loop van de tijd, terwijl de houder van fiat zich in de loop van de tijd concentreert op whales.”

Dit is een interessante trend, in de wereld van dollars en euro’s worden de rijken rijker, maar in Bitcoin zie je juist dat de rijkdom beter verdeeld wordt. Nog niet perfect zegt ook Clemente, maar de trend beweegt de goede kant op.

Waarom zijn er steeds meer Bitcoin retailers?

Maar wat betekent het dat er steeds meer ‘kleinere’ adressen zijn? Volgens de Bank of International Settlements is dit nauw verbonden met de koers. Ze zeggen dat dit niets te maken heeft met wantrouwen in overheden, banken, de nationale valuta of andere openbare instellingen.

Die conclusie is niet waterdicht: de koers is namelijk niet om over naar huis te schrijven en er is op dit moment al helemaal geen hype. Maar het vertrouwen in onze (centrale) banken en de euro is door de inflatie niet zo stabiel meer. Daarnaast werkt de overheid er met man en macht aan om de energierekening beheersbaar te houden.

Er speelt er nog iets, namelijk dat grote internationale crypto exchanges toch niet zo veilig leken als gedacht. Daarom hebben investeerders massaal hun crypto FTX en Binance afgehaald om deze zelf te beheren.

Kortom, er is geen eenduidige reden waarom juist nu retailers hun lot (lees: Bitcoin) in eigen handen nemen. Zoals altijd spelen er meer factoren.

Maximaal 10 Bitcoin voor normale mensen

Als je inzoomt op de legenda van de grafiek, dan zie je hoe Glassnode een retailer classificeert. Dit is een vrij ruime definitie, Glassnode rekent elke wallet met maximaal 10 Bitcoin tot retail. Tegen de huidige Bitcoin koers is dat bijna 160.000 euro aan BTC.

Goed om te weten is dat Glassnode exchanges en miners hier uit filtert. Het is namelijk goed mogelijk dat een enkel adres van duizenden gebruikers is. Zo worden alle Bitcoins van BLOX-gebruikers offline opgeslagen, op maar een handvol adressen. Hierdoor lijkt het of er een paar adressen superrijk zijn, maar in realiteit zijn deze van meerdere gebruikers.

92% van alle Bitcoin beheerd door 2%

Vorig jaar maakte het Amerikaanse nieuwsoutlet Bloomberg hier een fout mee. Zij schreven een artikel waarin stond dat 95% van alle Bitcoins beheerd worden door 2%. De reacties logen er niet om, Bloomberg hield namelijk geen rekening met verzameladressen.

Naast de eerder genoemde exchange-adressen zoals die van BLOX, zijn er naar schatting 4 miljoen Bitcoins verloren. Dit komt doordat ze naar het verkeerde adres zijn verzonden, of omdat de eigenaar geen toegang meer heeft omdat de inlogcodes kwijt zijn.

Ook bestaan er adressen voor zogenaamde wrapped Bitcoins. Gebruikers kunnen Bitcoins naar een bedrijf sturen, deze zetten de coins vast op de blockchain en geven je een gelijk aantal terug die je dan kan gebruiken op andere blockchains. Zo kan je je Bitcoin gebruiken om te traden op bijvoorbeeld een decentrale beurs op Ethereum. Op dit moment zijn er 186.000 Wrapped Bitcoin.

Niet alle Bitcoin-adressen zijn gelijk

Glassnode zegt hier in hun cijfers rekening mee te houden. Ook proberen ze zo goed mogelijk adressen te clusteren. Daarnaast kan het zijn dat één Bitcoiner meerdere ontvangstadressen gebruikt.

‘Niet alle Bitcoin-adressen moeten gelijk worden behandeld. Een exchange-adres waarop het geld van miljoenen gebruikers staat, moet bijvoorbeeld worden onderscheiden van het zelfbewaringsadres van een individu. Een Bitcoin-adres is geen “account”. Eén gebruiker kan meerdere adressen beheren en één adres kan het geld van meerdere gebruikers bevatten.’

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.