Technische Analyse: Bitcoin ondergaat correctie, maar dat is normaal!

De daling heeft zich doorgezet en het ziet er op het eerste gezicht niet goed uit. Maar is het extreem wat er nu gebeurt? Hoe groot is de daling in vergelijking met correcties uit het verleden? We hebben ze even voor je op een rijtje gezet.

In de tabel hierboven zie je dat er in het verleden ook flinke correcties zijn geweest. Dit zijn tijdelijke dips in een periode van een stijgende bitcoin koers. De absolute topper was natuurlijk feb-mrt 2020 met maar liefst 61%. De correctie die we nu doormaken is eigenlijk normaal voor bitcoin.

In de voorgaande jaren was het prijsniveau natuurlijk niet zo hoog. Nu gaat het om tienduizenden euro’s. En als bitcoin zich de komende jaren door ontwikkelt zoals verwacht, dan gaat het straks helemaal om duizelingwekkende bedragen bij correcties. Dus wen er maar vast aan!

Voor nu even ondersteuning gevonden

Wordt de correctie nog groter? Of vindt bitcoin ergens een bodem? We kijken even naar de weekgrafiek hieronder, met voor elke week een kaars, en zien dat er voor nu support is gevonden op 38.500 dollar (31.530 euro). De week is nog niet voorbij dus die kan nog falen, maar ook kan de rest van de week een klim inzetten om toch boven de EMA21 te eindigen. EMA staat voor Exponential Moving Average en dit is een voortschrijdend gemiddelde over een aantal kaarsen, hier dus 21. De EMAs geven vaak stevige support en weerstand.

Bron: Tradingview

Kans op herstel

Is het waarschijnlijk dat de prijs alweer kan klimmen? We moeten daarvoor even inzoomen op dagniveau. In de grafiek hieronder is te zien dat er een aantal supportlijnen dicht bij elkaar liggen: 42.000, 38.500 en 34.800 dollar (34.396, 31.530 en 28.500 euro respectievelijk). De eerste heeft het niet gehouden, maar de tweede voorlopig wel. En mocht die tweede alsnog later bezwijken, dan zal de derde nog soelaas kunnen bieden. De komende paar dagen zullen het uit moet wijzen, maar bitcoin heeft in dit gebied wel de kans om zich te herstellen.

Bron: Tradingview

Bitcoin nog in dalende tunnel

In de 4-uursgrafiek hieronder hebben we de prijsniveaus voor support en weerstand van de daggrafiek overgenomen. Er is een neerwaartse tunnel ontstaan en de prijs bevindt zich nu in het midden daarvan. Blijft bitcoin binnen deze tunnel dan zal zeker een beroep worden gedaan op de ondersteuning van 34.800 dollar (28.500 euro).

Bron: Tradingview

Spannende dagen, waar gaat het heen?

De komende dagen zijn spannend want bitcoin heeft het zwaar. Wordt dit gewoon één van de vele correcties die bitcoin al heeft doorgemaakt? Of is het deze keer anders en blijven we dalen tot in een bear-markt? We geven hieronder twee scenario’s: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bron: Tradingview

Bearish

Mocht de prijs niet kunnen ontsnappen uit de dalende tunnel die we zien op 4-uursniveau, dan wordt 38.500 dollar (31.530 euro) weer getest en als dat niet houdt hebben we 34.800 dollar (28.500 euro) nodig om verdere daling te voorkomen.

Bullish

Maar mocht bitcoin toch uit die tunnel kunnen breken dan wordt 42.000 dollar (34.396 euro) als eerste getest. Wint bitcoin dat, dan zal het in de versnelling naar 49.100 dollar (40.211 euro) omhoogschieten.

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Het verschil met het verleden is dat je toen nog de hoop kon hebben dat btc hét betaalmiddel van de toekomst zou gaan worden. Inmiddels zijn er zoveel flaws boven water gekomen (bedrijven accepteren het niet, de enkeling die het deed stopt er mee, veel te lange bevestigingstijden, hoge fees, bizar hoog stroomverbruik per transactie, etcerera) dat dit een gepasseerd station begint te worden.

  19 mei 2021
 • Leuk al die lijntjes, grafiekjes en duimzuigerij (vind ik tenminste) maar de markt bepaald waar de koers naar toe gaat. De paniek is groot onder de nieuwkomers en dat zal voorlopig blijven. Die gaan nu met verlies verkopen en komen waarschijnlijk ook iet meer terug.

  Mijn idee (ook uit de dikke duim) vandaag een verlies tussen de 17 en 25%, morgen nog eens 10% en vrijdag komt er nog een klap van dik 19% er overheen.

  19 mei 2021
 • Kun je alsjeblieft ophouden met deze kwatsverhalen? Psychologie / paniek op de msrkt bepaalt deze koers, die voorspel je niet door lijntjes te trekken.

  19 mei 2021
 • Ik lees dat er zoveel mensen in paniek zijn omdat ze geld geleend hebben om in coins te stappen.
  Ik vraag mij werkelijk af hoe dom mensen zijn om geld te lenen om vervolgens in een piramidespel te stappen.
  Ik handel zelf ook in ca 20 verschillende munten en heb een aantal bots.
  Maar ik heb het geld liggen om een gokje te kunnen wagen.
  En vindt het nu zelfs tijd om extra in te kopen.
  Dus als je geen geld hebt begin er dan ook niet aan.

  20 mei 2021
 • Met alle respect, maar dit is *niet* normaal. Een dergelijke daling hebben we nog nooit gezien tijdens een bullmarkt. In maart vorig jaar zagen wel iets gelijkaardigs, maar dat was toen in een bear market. Andere grote correcties/crashes vonden plaats na een parabolische klim, terwijl je nu eerder een ‘kanteling’ in het koersverloop zag. Nadat we support op 21 WEMA verloren, zakten we gisteren ook onder het 200-daags gemiddelde. Ook dit is nog nooit gebeurt tijdens een bull markt en dat net terwijl de bitcoin bear en bull markten normaal redelijk voorspelbaar zijn. Als bitcoin de kanarie in de koolmijn is, staat ons nog veel bloed te wachten. Ook Tesla noteert onder het 200-daags gemiddelde en zomaar eens de hele Nasdaq met zich mee de dieperik kunnen intrekken. Ik heb gisteren alles verkocht, crypto (spot, margin, cold storage). Dat deed pijn, want op minder dan een week meer dan $100k gezakt. Als bitcoin wonderwel herstelt, zal ik graag weer instappen van $60k. In het andere geval kan ik goedkoper ($20k?, $10k?) instappen. Voor nu kijk ik graag toe vanaf de zijlijn. Het risico is *te* groot. Er komen nog kansen.

  20 mei 2021