Waarom Bitcoin er juist NU toe doet, aldus BlackRock
Het blijft een pijnpuntje, moeten we als cryptoliefhebbers nu wel of niet blij zijn met de invloed van BlackRock op de markt? Deze assetmanager heeft er namelijk een handje van om een markt volledig te domineren en de kleine spelers eruit te persen. Aan de andere kant, Bitcoin is vrij en voor iedereen, dus in de geest van Satoshi moeten we ook voor BlackRock openstaan.
BlackRock heeft een verhaal gepubliceerd over waarom zij zo in Bitcoin geloven. Is hun geloof in Bitcoin in lijn met wat Satoshi voor ogen had?
Bitcoin lost problemen op
Samara Cohen (CIO ETF en indexinvesteringen), Robert Mitchnick (Hoofd Digitale Activa), en Russell Brownback (Hoofd Globale Macro Positionering) van BlackRock schreven een analyse over Bitcoin. Dit is de titel van de analyse:
Bitcoin: A Unique Diversifier
Why bitcoinās appeal to investors lies in its detachment from traditional risk and return drivers
Volgens BlackRock lost Bitcoin enkele problemen op waar traditioneel geld al jarenlang mee kampt. In het rapport worden drie belangrijke redenen genoemd waarom Bitcoin zo essentieel is:
- Vaste voorraad: Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn. Dit maakt het schaars en beschermt het tegen inflatie.
- Wereldwijd en digitaal: Bitcoin kan snel en tegen lage kosten overal ter wereld verstuurd worden. Dit is een groot voordeel vergeleken met traditionele geldtransacties, die vaak traag en duur zijn.
- Decentralisatie en toegankelijkheid: Iedereen kan deelnemen aan het Bitcoin-netwerk zonder dat er een centrale partij controle heeft. Dit maakt het uniek als monetair systeem.
Waarom Bitcoin uniek is
Hoewel er sinds de oprichting van Bitcoin veel andere cryptomunten zijn bijgekomen, benadrukt BlackRock dat geen enkele munt de status van Bitcoin heeft bereikt. Bitcoin wordt gezien als een geloofwaardige vervanger voor traditionele valuta vanwege de schaarste en de onafhankelijkheid van een centrale bank of overheid.
Dit maakt Bitcoin volgens BlackRock aantrekkelijk in tijden van economische onzekerheid. Bitcoin is namelijk minder kwetsbaar voor problemen zoals bankcrises, staatsschulden, inflatie, of politieke onrust. Het kan een alternatief zijn wanneer traditionele valuta’s hun waarde verliezen door bijvoorbeeld een financiĆ«le crisis of een besluit van een centrale bank.
Toekomst als betaalmiddel
BlackRock ziet ook een groeiende rol voor Bitcoin als wereldwijd betaalmiddel, vooral in tijden van crisis. Bitcoin wordt steeds vaker gezien als een veilige haven als er onzekerheid is in de wereld, zoals geopolitieke spanningen of zorgen over de stabiliteit van traditionele valuta’s.
Het rapport waarschuwt echter ook dat Bitcoin nog altijd risico’s met zich meebrengt. Het blijft een opkomende technologie en er is nog een lange weg te gaan voordat het een stabiel betaalmiddel of betrouwbare waardeopslag wordt. Bovendien is de markt zeer volatiel, wat betekent dat de waarde van Bitcoin snel kan schommelen, vooral omdat het 24/7 verhandeld wordt.