Bitcoin nieuws

Fundamentele waarde van bitcoin is nul, aldus hoogleraar economie

Steve Hanke drong er bij beleggers op aan om niet in bitcoin te investeren, omdat het een ‘zeer speculatief actief’ is dat geen fundamentele waarde heeft. Hanke is een bekende econoom en is verbonden aan de Johns Hopkins University in Baltimore. Je kunt veel over hem zeggen, maar consequent is hij wel. Of bitcoin nou 1 dollar is, of 50 duizend dollar, hij blijft negatief.

Volgens hem is de cryptocurrency zeer volatiel, onzeker en heeft het een fundamentele waarde van nul.

Bitcoin is snake oil

De Professor of Applied Economics deelde zijn mening op Twitter en adviseert iedereen om ver weg te blijven van bitcoin. De 78-jarige Amerikaan ziet het toonaangevende digitale activum niet als een ‘echte valuta’.

Hij ging verder en noemde bitcoin slangenolie die de cryptobulls verkopen:

‘De extreme volatiliteit, vatbaarheid voor fraude en onzekerheid zijn allemaal redenen waarom BTC nooit geschikt zal zijn als een echte valuta.’ In een vervolgtweet herhaalde hij zijn mening over de volatiliteit van bitcoin. Dit is volgens Hanke de echte reden waarom de munt nooit een rekenmiddel of valuta kan worden.

Bitcoin is volatiel, maar ook jong

Zelfs de grootste bulls kunnen niet ontkennen dat bitcoin ontzettend volatiel is, dit betekent dat de koers op en neer gaat. Maar tegelijkertijd kan je stellen dat bitcoin relatief gezien een nieuw actief is dat juist bij grotere adoptie zijn volatiele streken zou kunnen overwinnen.

Anthony Scaramucci, CEO van SkyBridge Capital, vergeleek bitcoin met Amazon. Hij zegt dat de e-commercegigant in het begin ook onstabiel was, maar nu een van de meest invloedrijke bedrijven is:

‘Bitcoin is volatiel omdat het zich in de vroege acceptatiefase bevindt. Amazon had 24 jaar geleden dezelfde volatiele curve. Maar als je bij de IPO 10.000 dollar in Amazon had gestoken, zou je vandaag 21 miljoen USD hebben.’

Volatiel goed voor speculatie

Op dit moment is bitcoin volatiel, daarin heeft Hanke gelijk. Vooral in Westerse landen wordt bitcoin vooral gebruikt om mee te speculeren, en daar leent het volatiele karakter van de koers zich goed voor. Maar niet iedereen gebruikt bitcoin om mee te speculeren, bekende investeerders zoals Paul Tudor Jones III en Stan Druckenmiller, en bedrijven zoals MicroStrategy en Tesla houden bitcoin liever vast omdat ze denken dat het een middel is om waarde in mee op te slaan.

Daarnaast wordt bitcoin in veel landen gebruikt om te ontsnappen aan inflatie. Dan hebben we het niet over wc-papier dat in een jaar tijd 8% duurder wordt, maar over landen als Turkije, Venezuela, Nigeria waar de nationale valuta tientallen procenten per jaar inlevert ten opzichte van de dollar of de euro.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Deze 30 leden onderzoeken haalbaarheid digitale euro namens ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft 30 leden benoemd in haar nieuwe Digital Euro Market…

3 uur geleden

Waarom rechtszaak Ripple van belang is voor de hele cryptosector

In december 2020 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Jay Clayton…

5 uur geleden

Bitcoin struikelt op weg naar all-time high: daling van 6%

Ai ai, Bitcoin! Tijdens een sprint naar de eindstreep verzwikt de crypto zijn enkel met…

7 uur geleden

Shiba Inu stijgt 35% en breekt all time high voor 3e keer in 4 dagen

De heetste cryptocurrency van het moment is Shiba Inu (SHIB). De koers is weer is naar…

8 uur geleden

Amerikaanse banken houden in toekomst bitcoin en cryptocurrency op balans

Het Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation werkt samen met andere toezichthouders om te onderzoeken 'onder welke omstandigheden…

10 uur geleden

Gerucht ontkracht: China gaat verbod op bitcoin mining niet terugdraaien

Lange tijd is China het beloofde land voor bitcoin miners geweest en stond een groot…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde platform van Europa.

Naar BTC Direct