Kan bitcoin alternatief op dollar zijn voor oliecontracten in Midden-Oosten?

Vorige week maakte de elite van de wereld hun jaarlijkse bedevaart naar Davos in Zwitserland om aan de rest van de wereld uit te leggen hoe de wereld het beste centraal gerund kan worden. Dit jaar heeft de elite die het World Economic Forum bezocht besloten een ‘Bill of Rights’ op te stellen voor de industrie.

Bitcoin voor olie

De bezoekers bestaan grotendeels uit rijke zakenmannen en regelgevers, uit alle delen van de wereld. CoinDesk sprak er een paar en vroeg of ze op zoek zijn naar alternatieven voor de dollar om olie te kopen en verkopen. En ja, ook bitcoin kwam ter sprake.

Volgens de Egyptische zakenman M. Shafik Gabr, voorzitter van de ARTOC Group, onderzoeken verschillende landen uit het Midden-Oosten de mogelijkheid om oliecontracten af ​​te sluiten in bitcoin. Hij vertelde helaas niet om welke landen dit gaat. Een andere Egyptenaar, Ahmed Heikal, CEO van Qalaa Holdings, is pessimistisch over bitcoin omdat er nog geen juridisch kader is voor zulke grote deals. Als landen of energiebedrijven bitcoin gaan gebruiken, zal dit pas over een jaar of tien zijn.

Politici uit Oman lieten zich ook negatief uit over bitcoin om oliecontracten mee af te handelen. Maar toen er gevraagd werd naar middelen om onder de economische druk van de Verenigde Staten uit te komen, was het antwoord minder resoluut: ‘hangt ervan af wie er naar vraagt.’

Centraal tegen decentraal

Terug naar die Bill of Rights. Dat document wordt opgesteld door mensen die baat hebben bij centrale bestuursorganen van vlees en bloed (maar wel verscholen achter bedrijven die elke vorm van aansprakelijkheid bij diezelfde mensen weghaalt). Dat is uiteraard tegen alles waar bitcoin voor staat. Internet pionier David Dana Clark verwoorde dit in 1992 al mooi:

We reject: kings, presidents and voting. We believe in: rough consensus and running code.

De reacties op bitcoin en andere fiat dan de dollar zijn gemengd maar de implicaties lijken heel duidelijk. Een groot deel van de wereld denkt erover om oliecontracten af ​​te wikkelen in alles behalve de Amerikaanse dollar. Deze trend zien we al jaren groeien en is door de wens van China om oliecontracten in hun eigen valuta af te handelen, in een stroomversnelling terecht gekomen.

Alternatief voor politieke munt

In een wereld waarin de Amerikaanse dollar als wapen wordt gebruikt om honderden miljoenen, zo niet miljarden mensen te onderdrukken, is het logisch dat de wereld op zoek gaat naar alternatieven. Dat alternatief zou uit China kunnen komen maar daar kleven dezelfde risico’s aan als bij de dollar, namelijk politieke inmenging.

Bitcoin is dat apolitieke alternatief.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.