Bitcoin woensdag flink onderuit: hoe komt dit?

De bitcoinkoers is woensdagmiddag flink onderuit gegaan (zie bovenstaande afbeelding). Tegen het eind van de middag zakte de waarde met meer dan duizend euro. Waar komt deze waardedaling opeens vandaan? Niet alleen vraag en aanbod hebben invloed op de koers van de bitcoin. Ook negatieve berichtgeving in de media kan ertoe leiden dat de koers sterk zakt. Dit lijkt ook het geval te zijn met de koersdaling van gisteren. In dit artikel lopen we de belangrijkste ontwikkelingen na.

Binance

Tegen het eind van de middag verscheen het gerucht dat internationale cryptocurrency exchange Binance zou zijn gehackt. Op fora zoals Reddit verschenen berichten van gebruikers die hun altcoins ineens in bitcoins verhandeld zagen worden. Deze bitcoins werden vervolgens gebruikt om VIA Coins te kopen, waardoor de prijs van deze cryptomunt kunstmatig hard omhoog ging.

De slachtoffers van deze hack betreffen vooral gebruikers die gebruik maken van trading bots: programma’s die het handelen in cryptocurrencies automatiseren. Hackers konden gisteren toegang krijgen tot deze trading bots, waardoor zij op naam van anderen konden handelen in cryptocurrencies.

Inmiddels is dit probleem weer verholpen. Volgens Changpen Zhao, CEO van Binance, zijn alle ongebruikelijke transacties weer teruggestort:

https://twitter.com/cz_binance/status/971520303812698112

Strengere regulering exchanges in Amerika

Gisteren kwam ook naar voren dat het Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de Amerikaanse cryptocurrency exchanges strenger zal gaan reguleren. De SEC is een overheidsinstantie die toezicht houdt op Amerikaanse exchanges.

Volgens de nieuwe richtlijnen moeten cryptocurrency exchanges onder dezelfde regelgeving vallen als traditionele exchanges. Dit houdt in dat ook cryptobeurzen zich moeten registreren bij de SEC om te blijven handelen. Volgens de SEC zou de naam ‘exchange’ namelijk misleidend zijn wanneer een exchange zich niet heeft geregistreerd bij de SEC.

Koers afhankelijk van sentiment

Het koersverloop van gisteren is een goed voorbeeld van hoe de waarde afhankelijk kan zijn van het sentiment op de markt. Aan de andere kant kan positieve berichtgeving de waarde van de bitcoin ook weer zomaar laten stijgen. De koers van de bitcoin laat zich simpelweg niet makkelijk voorspellen.

Tot slot: het langdurig opslaan van cryptocurrencies op een cryptocurrency exchange kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Een cryptocurrency exchange beheert namelijk de private key, de sleutel tot je cryptomunten. Voor het vasthouden van cryptocurrencies blijft een hardware wallet daarom nog steeds de veiligste manier. Hierbij ben je zelf in het bezit van je private key.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.