Bitcoin onderuit door ‘stagflatie-angsten’ in Amerika
De Bitcoin koers staat sinds het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar op 14 maart behoorlijk onder druk. Er is sprake van geopolitieke spanningen op meerdere plekken in de wereld, de Amerikaanse inflatie loopt op en sinds afgelopen week is daar de angst voor stagflatie bijgekomen.
Is er een doemscenario in de maak voor Bitcoin en andere risico-assets?
Grote angst voor stagflatie?
Stagflatie is een scenario waarin de inflatie oploopt en de economie krimpt. Afgelopen week werd bekend dat de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2024 veel minder was dan aanvankelijk gedacht.
“De zwakker dan verwachtte groei van de Amerikaanse economie wijst richting een zwakkere economie, terwijl de hoge inflatiecijfers richting een inflatieprobleem wijzen. Dat blijft een doorn in het oog voor de Amerikaanse centrale bank”, aldus de analisten van QCP Capital.
Afgelopen week werd bekend dat de Amerikaanse economie in Q1 2024 met 1,6 procent groeide, terwijl ongeveer het dubbele werd verwacht. De cijfers vielen ook enorm tegen ten opzichte van Q4 2023.
In het laatste kwartaal van 2023 groeide de Amerikaanse economie nog met 3,4 procent. Wat de situatie nog zorgelijker maakt is dat de Core PCE prijsindex met 3,4 procent groeide in het eerste kwartaal van 2024.
Zo is de inflatie nog ver verwijderd van de doelstelling van 2,0 procent van de Amerikaanse centrale bank en begint de economie langzaam te kwakkelen.
Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
De huidige macro-economische en geopolitieke situatie levert een hoop onzekerheid op en dat zien we helaas terug in de Bitcoin koers.
Investeerders vinden het logischerwijs lastig om te bepalen hoe de algemene situatie zich op de korte termijn zal ontwikkelen. Er zijn op dit moment simpelweg teveel factoren die in potentie een gigantische invloed op de koers kunnen hebben.
Op de meer lange termijn blijft het plaatje rooskleurig voor Bitcoin. Hoe dramatisch recessies en oorlogen ook zijn, uiteindelijk resulteren ze allemaal in het aanzetten van de geldprinters en dat is op de lange termijn bullish voor Bitcoin.
JPMorgan CEO Jamie Dimon geeft in het bovenstaande interview met de Wall Street Journal een vergelijkbare lezing. Hij ziet ook allerlei gevaren die uiteindelijk resulteren in een hogere inflatie, wat in theorie goed is voor Bitcoin.