Prijs van 10.000 dollar voor bitcoin bleek onhoudbaar, technische analyse

De bitcoin koers slaagde er niet om van 10.000 dollar een nieuwe steunzone te maken. De snelle stijging werd binnen een kwartier te niet gedaan door een nog snellere daling. Hierdoor werd gistermiddag voor meer dan 102 miljoen dollar aan longposities geliquideerd op BitMEX.

Bitcoin crasht binnen enkele minuten

Hieronder zie je hoe hard en abrupt die daling was. Om 16:45 leek er geen vuiltje aan de lucht en was bitcoin nog 10.134 dollar waard. Binnen een kwartier daalde bitcoin naar 9.429 dollar, een daling van 7 procent! Dit soort schommelingen zie je eigenlijk alleen bij crypto.

Tussen hebzucht en angst

De website Aternative houdt een fear and greed meter bij. Heerst er angst of hebzucht op de markt? Voor de daling gisteren sloeg de wijzer uit naar greed, dit is vaak een negatief teken voor de koers. Maar weinigen konden voorspellen dat de bitcoin koers zo snel en zo hard zou dalen.

Nik Patel, auteur van An Altcoin Trader’s Handbook, deelde een overzicht van de laagste prijzen op de verschillende beurzen. Dit lag allemaal tussen de 9.150 en 9.320 dollar, behalve op BitMEX. Hier werden voor meer dan 102 miljoen longposities geliquideerd, waardoor bitcoin daalde naar 8.600 dollar.

Meerdere volgers reageerders op deze tweet door BitMEX een scam te noemen.

Er is hoop op herstel

De ondergrens van een stijgend parallel kanaal, die begon op de befaamde zwarte donderdag van 12 maart, lijkt een steilere daling te hebben voorkomen.

Als deze barrière stand houdt, kan de prijsgeschiedenis van de afgelopen drie maanden zich herhalen. Bitcoin zou dan ondersteuning moeten kunnen vinden op 12.500 dollar.

Gekleurd telraam

We kijken ook even naar de Fibonacci indicator. De Fibonacci-ratio’s worden in de technische analyse gebruikt om potentiële support and resistance zones weer te geven. Op deze zones (hieronder weergegeven in alle kleuren van de regenboog) kan een koers dus weer een omkeer maken. Doordat veel partijen dezelfde zones gebruiken om orders te plaatsen wordt dit effect versterkt.

Op basis van Fibonacci kun je stellen dat de koers nog in hetzelfde kanaal tussen 9.100 en 10.500 dollar beweegt. Bitcoin moet uit het grijze kanaal breken om op de korte termijn meer duidelijkheid te geven over welke richting we op gaan.  Zakken we nar het lichtblauwe gebied dan is het bullish sentiment voor de korte termijn niet houdbaar, en kunnen we een daling richting 8.200 dollar verwachten. Zakt de koers zelfs hier doorheen, dan is de volgende echte ondersteuning rond de 7.000 dollar.

Maar dat is een negatieve interpretatie van de koers. Er is ook een andere mogelijkheid, namelijk dat we aan de bovenkant van het grijze gebied uitbreken. De grens die moet worden overwonnen is 10.500 dollar en dan bevindt de koers zich in de donkerblauwe zone. De bovengrens van deze zone ligt vlak onder 14.000 dollar, en als de koers die grens kan testen, dan heeft bitcoin zijn hoogste waarde van dit jaar behaald.

Rode stippen zetten

Er zijn verschillende modellen om de koers te interpreteren. Een populaire is het stock-to-flow model. In dit artikel leggen we niet uit wat dit model inhoudt, daarvoor hebben we deze explainer geschreven. Een anonieme analist die van zijn online leven geniet onder het pseudoniem PlanB, heeft dit model ontwikkeld en kwam begin deze week met een update.

Hij zegt dat er een nieuwe rode punt toegevoegd is. Er wordt verondersteld dat dit het begin is van de volgende prijscyclus die 18 maanden kan duren. Volgens het model kan de koers voor 2021 groeien naar 100.000 dollar.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.