Miljardair Winklevoss: Bitcoin gaat koers goud ontwrichten

Cameron Winklevoss, mede-oprichter van Gemini en de eerste bitcoin investeerder die miljardair werd, gelooft dat bitcoin de goudmarkt kan ontwrichten. Goud is traditioneel een veilige haven met een marktkapitalisatie van meer dan 8 biljoen dollar.

Ter vergelijking: op 21 augustus heeft bitcoin een marktkapitalisatie van 180 miljard dollar, ongeveer 2,25 procent van goud.

Overdraagbaarheid en schaarste bitcoin als belangrijkste eigenschappen

Winklevoss: “Bitcoin gaat de goudmarkt verstoren, maar het zal ook elke volatiele opkomende markt verstoren die niet het welzijn van zijn burgers vooropstelt.” Hij is niet de enige miljardair die optimistisch is over bitcoin. Ook Peter Thiel en Michael Novogratz zijn positief over de groeitrend van bitcoin op de lange termijn.

De meeste bitcoin enthousiastelingen zien de overdraagbaarheid en schaarste van BTC als de belangrijkste kenmerken om goud van de troon te kunnen stoten. Of om in ieder geval wat marktaandeel af te kunnen snoepen.

Op dit moment gedraagt bitcoin zich nog niet als een veilige haven voor de wereldwijde aandelenmarkt. Sinds juni is de koers van bitcoin niet exponentieel gegroeid, ondanks alle geopolitieke tramalant in die periode. Ook al is de koers en dus de vraag naar bitcoin niet heel hard gestegen, Winklevoss voorspelt dat bitcoin de rol van alternatieve waardeopslag op zich gaat nemen:

Amazon was e-commerce, en nu is het gewoon commerce. Vandaag is Bitcoin ‘digitaal goud’ maar morgen zal het gewoon Bitcoin zijn.

Wat is ervoor nodig om bitcoin en cryptocurrency’s te blijven ontwikkelen?

Het is een cliché maar de cryptocurrency sector staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de willekeur aan regelgeving en de onwetendheid van politici. Aan de sector ligt het niet, die is volop aan het ontwikkelen. Er komen steeds meer nieuwe producten, bedrijven, bewaaroplossingen, apps zoals bijvoorbeeld BLOX en beleggingsmogelijkheden. Hierdoor kan een steeds grotere en diversere groep mensen en bedrijven bediend worden.

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, tweette over een wekelijkse instroom van twee- tot vierhonderd miljoen dollar van institutionele beleggers:

Of instellingen crypto gingen adopteren of niet, was 12 maanden geleden een open vraag. Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat we nu het antwoord weten. We zien  wekelijks 200-400 miljoen dollar aan nieuwe crypto-stortingen binnenkomen van institutionele klanten.

Met de lancering van Bakkt in september, wordt verwacht dat de liquiditeit in de cryptocurrency-markt zal toenemen. Maar ook dan heeft bitcoin nog een lange weg te gaan om de reputatie van goud te krijgen. Goud wordt al duizenden jaren gebruikt als toevluchtshaven, de marktomvang is vijftig keer groter en iedereen ter wereld weet wat goud is. Toch blijven bekende beleggers positief over de rol van bitcoin. Dat komt doordat er zoveel spannende dingen worden ontwikkeld en er steeds meer cryptobedrijven bijkomen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat een zielige armoedige opmerkingen.
    Schaarste en Overdraagzaamheid als belangrijkste elementen van de Bitcoin.
    Als Bitcoin een edelsteen, diamant of edelmetaal zou zijn geweest, inderdaad.
    Maar Bitcoins zijn alleen maar miljoenen bits gemaakt met veel energie en niets meer.
    Op 100.000 US$ (hetgeen de handelskoers nooit zal halen) zijn er alleen verkopers en bij alleen verkopers zal de handelskoers nooit stijgen.
    Bitcoin kun je vergelijken met het Scientology geloof. Maak een ander gelovig met de Winklevoss tweeling voorop en er zijn genoeg schapen die blind als gelovigen volgen.
    BTW Marktcap is leuk als je alle objecten tegen die prijs zou kunnen verkopen, maar verwacht in deze het kaartenhuis effect. Kan in 48 uur voorbij zijn met dir unieke ‘object’ zijnde Bitcoin.

    23 augustus 2019
    • Dat is hetzelfde als aandelen obligaties. Een groot partij verkoopt en de koers stort in.
      Het verschil is dat BTC markt een stuk kleiner is en grotere fluctuaties zijn.
      Hoe u ook beredeneert, In 10 jaar tijd is het van 0 naar 20 k dollar gegaan en staat nu op 10k.
      nog steeds een luchtballon?

      24 augustus 2019
  • Piet de Jong: Het huidige geldsysteem is op zijn eind. Het bijdrukken van geld uit het niets is een kaartenhuis. Het is te vergelijken met het Scientology geloof. Maak een ander gelovig en er zijn genoeg schapen als Piet de Jong die blind als gelovigen volgen. Totdat zijn geld niks meer waard is. Kan in 48 uur voorbij zijn.

    24 augustus 2019