Ben je nog op tijd voor Bitcoin? Volgens deze 2 grafieken wel

Bitcoin is deze week door de magische grens van 20.000 dollar (16.326 euro) gebroken. Bitcoin-investeerders hebben dit jaar kunnen genieten van flinke winsten. Op 12 maart stond de teller namelijk nog slechts op 3.850 dollar (3.143 euro). Als je nu instapt, ben je dan eigenlijk nog wel op tijd? Spoiler: ja.

Er is nu nog nauwelijks interesse in bitcoin

De belangrijkste graadmeter voor de interesse in bitcoin is Google Trends. Dat is een indexcijfer dat bijhoudt hoeveel er wereldwijd naar bitcoin wordt gezocht.

De piek vinden we precies drie jaar geleden terug, aan het einde van de vorige bitcoin bull market. In 2017 schoot de bitcoin koers van 1.000 dollar naar bijna 20.000 dollar. Gedurende heel het jaar steeg de koers, maar pas aan het einde van het jaar was de interesse op het hoogste punt. Dit punt krijgt op Google een indexcijfer van 100.

Op dit moment krijgt de interesse op Google een schamele 16. Dat betekent dat de wereldwijde interesse nog geen één vijfde is van het aantal zoekopdrachten in 2017.

En dat is op zijn minst opmerkelijk. Terwijl bitcoin records aan het verbreken is, blijft de cryptomunt nog steeds onder de radar. Als jij nu dit artikel leest, dan ben je zeker nog op tijd.

Wikipedia-interesse ook laag

Op welke website zoek je informatie over een nieuw onderwerp? Grote kans dat je naar Wikipedia gaat. Het aantal bezoekers op de Engelstalige Wikipedia-pagina van Bitcoin kan je daarom een goed beeld geven van het aantal nieuwelingen op de markt. En ook hier zien we nog genoeg groeipotentie.

Op het hoogtepunt in december 2017 keken 131 duizend mensen naar deze pagina. De laatste maanden schommelt dit cijfer tussen de tweeduizend en drieduizend. Op 17 december dit jaar zien we een uitschieter naar 13.600 bezoekers, maar dit is nog lang niet op het niveau van 2017.

Data afkomstig van Wikishark

Grote bedrijven stappen nu al in

Terwijl de algemene interesse naar bitcoin laag is, stappen grote investeerders al stiekem in. Of ja, laat dat stiekem maar weg. Steeds meer institutionele partijen geven openlijk toe miljoenen dollars aan bitcoin te bezitten. Zo wil One River Asset Management volgend jaar 1 miljard dollar in bitcoin en ethereum steken. Ruffer, een ander fonds, heeft in november voor bijna 750 miljoen dollar aan bitcoin gekocht. Dat is ongeveer 2,7% van hun portfolio.

In totaal bezitten vermogende institutionele partijen nu ruim 950.000 bitcoins, dat is bijna 4,5 procent van het totale aanbod van bitcoin.

En terwijl de Amerikaanse dollar onbeperkt bijgedrukt kan worden, is het totale aanbod van bitcoin vastgesteld op 21 miljoen stuks. Tel daarbij op dat er slechts 6,25 nieuwe bitcoins op de markt komen per tien minuten, en je hebt een beetje een beeld van het evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt. Deze ontwikkelingen kunnen een positieve impact hebben op de bitcoin koers, ook in 2021.

Dus ben je nog op tijd? Eigenlijk ben je zelfs nog vroeg 😉



Investeer niet meer dan je bereid bent te verliezen

Handel voorzichtig en investeer alleen wat je bereid bent te missen. In een bull market zoals deze kan je veel geld verdienen, maar ook verliezen. Onze analyses zijn geen financieel advies, doe altijd je eigen onderzoek en bepaal zelf jouw eigen ideale koopmoment.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nice, maar moet wel zeggen; Google trends en Wikipedia lijken me geen wereldwijde graadmeter voor de interesse in BTC. In dit artikel meet je uitsluitend globaal de Nederlandse interesse. Ik vraag me af waarom dit zou betekenen dat je nog op tijd bent?

    18 december 2020