Categorieën: Bitcoin nieuws

Bitcoin is uitgegroeid van hobbyproject tot oppotmiddel: dit zeggen de cijfers

Steeds meer investeerders en bedrijven beginnen de waarde van bitcoin in te zien. In elf jaar tijd is bitcoin geëvolueerd van een hobbyproject voor enthousiastelingen tot digitaal goud voor particuliere investeerders en instituties. Bedrijven zoals MicroStrategy en Square steken miljoenen in dit digitale goud.

Bitcoin wordt dus vaker gebruikt als oppotmiddel om waarde vast te houden, blijkt nu ook uit een recent onderzoek van CoinMetrics.

Bitcoin wordt steeds langer vastgehouden

Op de grafiek hieronder zie je het percentage bitcoin dat langer dan een jaar stilstaat op de blockchain in het rood. De bitcoin koers is afgebeeld met de groene lijn. Twee dingen vallen op:

  1. Richting een top verplaatsen bitcoinhouders vaker hun munten, de rode lijn daalt. Dit zijn waarschijnlijk investeerders die op een hogere prijs willen verkopen.
  2. Na elke cyclus eindigt de rode lijn hoger. Het percentage investeerders dat hun coins langer vasthoudt blijft groeien.

Bitcoins verplaatsen zich minder snel

Een andere manier om hiernaar te kijken is de velocity, ofwel de omloopsnelheid. Dit cijfer geeft aan hoe vaak een stukje bitcoin gemiddeld van eigenaar verandert in het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld door de coin te gebruiken als betaalmiddel, of om ermee te traden. Een waarde van 100 geeft dus aan dat een stukje bitcoin in het afgelopen jaar gemiddeld honderd keer van eigenaar is verwisseld.

In de vroege dagen van bitcoin was deze velocity hoog, maar de toppen worden nu elke keer lager. Bitcoins blijven langer in handen van dezelfde wallet. Natuurlijk kunnen daar ook verloren coins bij zitten, bijvoorbeeld door verlies van een wachtwoord.

Minder bitcoin op exchanges

Een mogelijke reden voor de lagere omloopsnelheid is dat investeerders hun bitcoins steeds minder gebruiken om mee te handelen. Die trend zie je nu ook terug in de bitcoin balans op cryptobeurzen. Sinds het begin van dit jaar stromen er bitcoins uit de wallets van beurzen, coins worden nu vaker vastgehouden in persoonlijke wallets.

En dat is alleen maar positief voor bitcoin. De cryptomunt is meer dan een middel geworden om mee te speculeren, maar is een manier om waarde vast te houden.

Wil je het onderzoek zelf teruglezen? Dat kan hier.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

Meer regels betekent stromloop geld in bitcoin zegt CEO beursgenoteerd miljardenbedrijf

Michael Saylor zegt dat strengere regelgeving juist goed is voor de markt. Dit zal volgens…

4 uur geleden

Ethereum bereikt hoogste waarde ooit, bitcoin prijs stagneert

Vanochtend bereikte Ethereum zijn hoogste koers ooit met 1.468 dollar (1.205 euro). Dat betekent een…

5 uur geleden

Nieuwe upgrade Kyber Network om te concurreren met Uniswap

Kyber upgrade 3.0 staat op de planning, het doel is om te kunnen concurreren met…

24 uur geleden

Groot Amerikaans IT-bedrijf Sequoia doet BTC Direct na, salaris in bitcoin

Sequoia Holdings, leverancier van software-engineeringoplossingen, staat zijn werknemers nu toe om een deel van hun…

1 dag geleden

Pornhub accepteert nu cryptocurrency’s Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, DOGE, BNB en meer

Wat te doen met al je winsten van de afgelopen maanden? Hier is een idee:…

2 dagen geleden

Vals: Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt voor witwassen

Janet Yellen, de nieuwe minister van Financiën van Joe Biden, zei dat cryptocurrency's bijzonder zorgelijk…

2 dagen geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app. Nu €10,- gratis tegoed.

Check it out!