Blockchain en miners laten perfect koopmoment zien voor bitcoin

Sinds vorige week donderdag raakte de bitcoin koers in een stroomversnelling. Stijgingen en dalingen van tien of twintig procent per dag lijkt nu de norm. Inmiddels is bitcoin vergeleken met gisterenmiddag weer met bijna twintig procent gestegen. Wat kunnen we nu van de koers verwachten? In deze analyse kijken we niet alleen naar de koers, maar ook naar data uit de blockchain en de kosten van het minen van bitcoin.

Is dit het perfecte koopmoment?

Volgens Philip Swift van LookintoBitcoin is het nu een aantrekkelijk moment om bitcoin te kopen. Oke, dat klinkt een beetje als een Wij-van-WC-eend, maar hij baseert zich wel op cijfers.

De MVRV Z-score bevindt zich nu in de groene zone, historisch gezien een goed moment om bitcoin te kopen. De MVRV Z-score is opgebouwd in drie delen:

  • De blauwe lijn is de totale marktwaarde. Dat is de huidige bitcoin prijs vermenigvuldigd met het aantal munten in omloop. Ook wel de market cap genoemd.
  • De oranje lijn onder de koers is de gerealiseerde waarde. Dit is het gemiddelde van de prijs van elke bitcoin op het moment dat deze voor het laatst is verzonden. Een goede indicator om te zien of de meeste investeerders winst of verlies maken.
  • De rode lijn die heftig op en neer beweegt is de Z-score. Dit is een standaardafwijking tussen de totale marktwaarde en de gerealiseerde waarde.

Een heleboel statistiek, maar wat kan je ermee? Wanneer de Z-score in de rode balk komt, is dit meestal een teken dat de top van bitcoin dichtbij is. Dat is een goed verkoopsignaal.

Maar komt de Z-score in de groene zone, dan beweegt de marktwaarde zich onder de gerealiseerde waarde. Vaak is dat een goed moment om bitcoin te kopen. Is dat nu ook het geval?

Miningbedrijven maken verlies, is dit de bodem?

Een andere factor die de koers kan drijven zijn bitcoin miners. Dat zijn deelnemers op het bitcoin netwerk die transacties verwerken in transactieblokken. Om dat te doen zetten zij hun rekenkracht van hun computers in. Miners ontvangen voor elk transactieblok die zij verwerken een vaste beloning in bitcoin.

Het minen van bitcoin is in de afgelopen 11 jaar uitgegroeid van een hobbyproject van liefhebbers tot een miljoenenbusiness. Grote miningpools zoals Antpool en F2Pool bepalen nu het landschap. Maar sommige miningbedrijven draaien nu verlies. Geeft dit juist een bodem voor de koers aan?

Op de grafiek hieronder zie je dat de bitcoin koers zich in de rode band beweegt:

  • De onderkant van de band zijn de kale elektriciteitskosten, uitgaande van 0,05 dollar per kilowatt.
  • De bovenkant van de band zijn de elektriciteitskosten plus andere kosten om een miningbedrijf te runnen. Denk bijvoorbeeld aan verzekering, rente, salaris van personeel en afschrijving van apparatuur.

Wanneer de prijs de onderkant van de band raakt kan dit een tijdelijke bodem aangeven. Dat zag je bijvoorbeeld ook in november 2018, toen veel miners verlies draaiden. Vaak hebben miningbedrijven wel een buffer om de verliezen op te vangen, maar ze kunnen natuurlijk niet lang verlies maken.

Tijd om bitcoin te kopen?

Op basis van deze gegevens lijkt dit een perfect koopmoment. Maar je kunt de bitcoin koers niet los zien van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus. Slaat de paniek weer toe, dan kan bitcoin zomaar ook dalen. Handel daarom voorzichtig en lees het nieuws van meerdere bronnen!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.