Bitcoin daalt tijdens persconferentie FED over stijgende rente en afbouwen opkoopprogramma

De cryptomarkt wordt weer gekenmerkt door het voor ons zo bekende rood. Na twee lange dagen aan overleggen, sprak Jerome Powell, de grote man bij de Amerikaanse centrale bank (FED), het land toe via een persconferentie.

Bitcoin vertelt het verhaal

Die persconferentie begon om half 9 Nederlandse tijd, maar je had net zo goed naar de bitcoin koers kunnen kijken om te bepalen rond welk tijdstip Powell sprak. Gisteren was bitcoin mooi groen, totdat de persconferentie dichterbij kwam. In aanloop naar het nieuws werd er verkocht, en tijdens het nieuws werd er nog eens verkocht.

In maart stijgt rente

De dalingen op de cryptomarkt lijkt dus te zijn veroorzaakt door de laatste aankondiging van de Amerikaanse Federal Reserve. Gisteravond werd namelijk (wederom) bevestigd dat de rentes in maart omhoog gaan. Dit betekent dat geld lenen duurder wordt en de snelheid waarmee nieuw geld in de economie en de financiële wereld terecht komt, zal afnemen.

Of dit goed of slecht is, laten we voor nu in het midden. Maar de FED moest wel iets doen, want de inflatie blijft maar stijgen. Bankiers zullen kunnen zeggen dat dit komt door bijvoorbeeld problemen in de toeleveringsketen, maar in de basis wordt alles duurder (en jouw geld minder waard) als er meer geld bijkomt.

Hoogste inflatie in 40 jaar

De inflatie bevindt zich momenteel op het hoogste punt in vier decennia en is 7% (ver boven de doelstelling van 2% van de Fed) in Amerika, wat schadelijk is voor consumenten.

Het verhogen van de rente is een van de instrumenten van de centrale bank om de stijgende inflatie te bestrijden. Jerome Powell zei dat ‘het verhogen van de benchmarkrente, die sinds maart 2020 op nul is vastgelegd, zal helpen voorkomen dat hoge prijzen verankerd raken.’

De reacties zijn niet mals. Zo zei Scott Minerd, Global Chief Investment Officer van Guggenheim Partners:

Miners zegt dat de Fed het onmogelijke wil: inflatie bestrijden zonder dat dit effect heeft op de markt.

Daarnaast bleef de Powell redelijk aan de oppervlakte en liet hij veel belangrijke details achter. Wat wordt de rente, en in welke mate zal deze stijgen? Daarom zegt Gary Black van The Future Fund dat we moeten afwachten of dit bullish of bearish is.

Vrij vertaald: De FED zegt niets wat ze niet eerder hebben gezegd en deelt geen nieuwe data.

Aandelenmarkt levert ook in

Bitcoin en de rest van de cryptomarkt leven niet in een vacuüm. Vrijwel alle aandelenkoersen daalden gisteren tijdens de persconferentie. Hieronder de koers van de S&P500, een index van de 500 grootste bedrijven.

Er is een reden waarom bitcoin juist rond 2008 geboren werd. De financiële crisis teisterde de hele wereld en Satoshi Nakamoto was helemaal klaar met dat er poppetjes aan de knoppen draaien en het monetaire systeem voor ons bepalen.

Bitcoin is dus gemaakt voor de roerige periode die voor ons ligt. Of zoals Bane zegt in Dark Knight Rises:

‘Ah you think darkness is your ally? You merely adopted the dark. I was born in it, molded by it. I didn’t see the light until I was already a man, by then it was nothing to me but blinding!’

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.