Meer dan 3.000 bitcoin pinautomaten wereldwijd

Zelfs wanneer de prijs daalt, blijft bitcoin mateloos populair. Volgens website CoinATMradar zijn er op dit moment meer dan drieduizend bitcoin pinautomaten wereldwijd. Op het moment van schrijven zijn er 3.128 bitcoin pinautomaten. Dit zijn er al ruim duizend meer dan aan het begin van 2018.

Het aantal automaten stijgt enorm. In maart 2017 waren er voor het eerst meer dan duizend bitcoin pinautomaten. Vanaf maart tot en met eind december vorig jaar kwamen er vervolgens weer duizend bij, en op dit moment zijn er dus voor het eerst meer dan drieduizend.

Wat is een bitcoin pinautomaat?

Een bitcoin pinautomaat is een machine waarmee je je euro’s kunt inruilen voor bitcoin, of andersom. Hoe werkt het kopen van bitcoin via dit apparaat?

  • Neem de QR-code van de public key van je wallet mee. Dit kan op papier, maar ook digitaal.
  • Laat het apparaat de code scannen. Deze herkent nu je ontvangstadres.
  • Wissel je euro’s in voor bitcoins. De betaalmethode verschilt per apparaat (contant, creditcard, etc).
  • De bitcoins worden nu overgemaakt naar je wallet.

Vertekend beeld

De cijfers geven misschien een beetje een vertekend beeld. Kijken we dieper in de data, dan zien we dat alleen al in de Verenigde Staten 1.945 bitcoin pinautomaten zijn. Verder staan er in Canada 532 automaten. Nederland staat op plek tien met 25 bitcoin pinautomaten.

Bitcoin pinautomaten vormen daarnaast slechts een klein aandeel van het aantal fysieke plekken waar je bitcoin kunt kopen. Zo kun je in Zwitserland bijvoorbeeld ook bitcoins kopen bij ruim duizend automaten voor treintickets. Volgens CoinATMradar zijn er enkele tienduizenden plekken zoals deze op de wereld.

Niche markt

Het fabriceren van bitcoin ATM’s is een nichemarkt. De twee grootste leveranciers zorgen voor ruim 60% van de totale productie. Een van deze leveranciers is General Bytes, goed voor een marktaandeel van ongeveer 30%. Onlangs heeft deze leverancier tien nieuwe bitcoin pinautomaten neergezet in het metrosysteem van Praag.

Voor- en nadelen

Het kopen van bitcoin bij zulke plekken heeft zijn voor- en nadelen. Wanneer je in de buurt bent kan je eenvoudig bitcoin kopen, ook met contant geld. Daar staat wel tegenover dat de fees erg hoog zijn. Op 29 mei zijn de gemiddelde fees voor het aankopen van bitcoin bij een bitcoin pinautomaat ruim 9 procent. De prijzen van een online exchange of broker zijn een stuk gunstiger.

Vice heeft hier een korte reportage van gemaakt.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.