‘Bitcoin pizza’ opnieuw besteld met het Lightning Network

Lazslo Hanyecz, de man die in 2010 voor 10.000 bitcoins twee pizza’s had besteld, heeft gisteren opnieuw twee pizza’s besteld met bitcoins. Dit keer met het Lightning Network. Dit deelde hij op de development mailing lijst van het Lightning Network.

Hanyecz bestelde op 22 mei 2010 voor 10.000 bitcoins twee pizzas. Deze dag wordt door bitcoinfanatici nog steeds gevierd als de Bitcoin Pizza Dag. Er bestaat zelfs een Twitter-pagina die je dagelijks op de hoogte houdt van de waarde van de bitcoin pizza op dit moment. Vandaag de dag is deze 98.300.725 dollar waard!

Over het Lightning Network

Al jaren is de schaalbaarheid van de bitcoin een probleem. Het Lightning Network kan hier een oplossing voor zijn. Transacties vinden dan buiten de blockchain plaats, waardoor deze sneller verwerkt worden. Het Lightning Network is nog niet op grote schaal geïmplementeerd, maar de alfa-release (de testfase) is wel uitgekomen. Nieuwsgierige gebruikers kunnen nu dus al experimenteren met Lightning-transacties.

Lightning pizza’s

Lang niet alle (web)winkels accepteren bitcoins, en zeker het Lighting Network is nog niet actief in gebruik. Het is daarom nog niet mogelijk om direct met een Lightning-transactie pizza’s te kopen. Hanyecz bestelde zijn pizza’s daarom op dezelfde manier als acht jaar geleden: door middel van een tussenpersoon. Hij betaalde 0.00649 bitcoins aan een vriend voor twee pizza’s, wat op dit moment ongeveer 50 euro is. De vriend zou daarna de betaling overmaken naar het pizzarestaurant.

‘Heeft het zin om deze betaling buiten de blockchain te laten plaatsvinden? Waarschijnlijk niet, maar mijn doel was om wat te experimenteren met Lightning-transacties. Wellicht dat pizzarestaurants in de toekomst in bezit zijn van eigen Lightning-kanalen om transacties sneller te verwerken,’ – Laszlo Hanyecz

Lazslo Hanyecz wilde voorkomen dat hij bitcoins betaalt zonder de pizza’s te ontvangen. Hij heeft daarom met een vriend een betalingskanaal opgezet op het Lightning Network, en het bedrag aan bitcoin overgemaakt naar het kanaal. Hij maakte hier een screenshot van en stuurde dit naar zijn vriend. Op die manier wist zijn vriend dat Hanyecz voldoende bitcoins in bezit heeft om de pizza’s te kunnen betalen. Wanneer het niet zou lukken om de pizza’s te bestellen, kon Lazslo Hanyecz simpelweg het kanaal sluiten. Hij zou dan zijn bitcoins terug krijgen.

Met de pizzabezorger hadden beide mannen afgesproken om de eerste en laatste vier cijfers van de transactiecode te laten zien. De bezorger kon bij het leveren zien dat deze code overeenkwam met de code die hij heeft ontvangen, en direct na het ontvangen van de pizza’s maakte Hanyecz de betaling definitief. De vriend van Laszlo Hanyecz kon vervolgens het geld overmaken naar het pizzarestaurant. Hierdoor was de eerste pizza-bestelling via het Lightning Network een feit!

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.