Duur grapje: 10.000 bitcoin voor 2 pizza’s

Wist je dat iemand ooit 10.000 bitcoins heeft betaald voor twee pizza’s? Op het moment van de transactie leek het een leuk idee: de waarde van de pizza’s en de bitcoins bedroegen toen ongeveer 35 euro.

Vandaag is het precies twaalf jaar geleden dat de inmiddels wereldberoemde Laszlo Hanyecz miljoenen is misgelopen. En zoals elk jaar vieren we dat met Bitcoin Pizza Day! Nee dat zou wel heel wrang zijn, vandaag vieren we de aankoop van deze pizza’s, niet het mislopen van eeuwige rijkdommen, dat is niet grappig.

285 miljoen euro misgelopen

Waarom het niet grappig is? Had Hanyecz zijn honger gestild met wat fruit en een salade en de bitcoin gehouden? Dan zou hij tegen de bitcoin koers van vandaag maar liefst 285 miljoen euro incasseren!

Ondanks dat Laszlo Hanyecz misschien minder graag herinnerd wordt aan dit moment, ziet de bitcoin gemeenschap het als een gedenkwaardige gebeurtenis. De transactie betekende namelijk de eerste stap richting de acceptatie van bitcoin als betaalmiddel. Om die feestelijke dag voor bitcoin en pizza liefhebbers te vieren, staat 22 mei sindsdien bekend als Bitcoin Pizza Day!

Honger stillen

Op dinsdag 18 mei 2010 kreeg Hanyecz honger en wilde hij twee pizza’s bestellen voor zijn familie. Het leek hem tof om de pizza’s te betalen met de bitcoins die hij kort daarvoor had gekocht. Bitcoin was toen nog geen anderhalf jaar oud en dus geen enkel bedrijf accepteerde bitcoin als vorm van betaling.

Daarom vroeg hij op het forum BitcoinTalk, waar men natuurlijk wel bekend was met het begrip bitcoin, wie er bereid was om 10.000 bitcoins te ruilen voor twee pizza’s. Een paar dagen later (geen zorgen, intussen had Laszlo al gegeten) was de deal rond.

Een gebruiker met de naam ‘Jercos’ wilde de 10.000 bitcoin wel aannemen. Zijn echte naam is Jeremy Sturdivant, 19 jaar destijds, en hij bestelde de pizza’s bij Papa John’s en liet deze op 22 mei bij Hanyecz in Florida thuis bezorgen. Laszlo deelde onderstaande foto op het forum.

En zo geschiede: 22 mei is voortaan Bitcoin Pizza Day.

Overigens heeft Sturdivant de bitcoins niet voor de toekomst bewaard, ze zijn allemaal op. Met de winst is hij de wereld rond gaan reizen.

“Ik had geen idee hoe groot het zou worden,” zei Sturdivant. Maar ondanks het mislopen van grenzeloze rijkdommen, zegt de nu 31-jarige dat hij trots is een rol te hebben gespeeld in het wereldwijde fenomeen.

Ontmoet Hanyecz

In februari 2018 kwam Hanyecz wederom in het nieuws, ook dit keer in combinatie met pizza’s. Hij bestelde opnieuw twee pizza’s, alleen dit keer via het Lightning Network.

Ben je benieuwd hoe het Hanyecz momenteel vergaat? Kan hij leven met het feit dat hij honderden miljoenen in een kwartier heeft opgegeten?

Actuele waarde

10.000 Bitcoin voor twee pizza’s is natuurlijk een bedrag om even bij stil te staan. Zoals gezegd is die hoeveelheid bitcoin inmiddels ruim 285 miljoen euro waard. Omdat de waarde van de pizza’s door de jaren heen alsmaar absurder is geworden is er een twitterpagina genaamd Bitcoin Pizza in het leven geroepen die bijhoudt hoeveel de pizza’s nu waard zouden zijn.

Honger gekregen?

Laszlo betaalde niet direct met bitcoin voor zijn eten: hij maakte het over naar Jercos, die vervolgens de pizza’s bestelde met zijn eigen dollars. Gelukkig zijn de tijden anders. Sinds november 2013 kan je bij Thuisbezorgd.nl je eten direct betalen met bitcoin. De website is daarmee een van de eerste grote partijen die bitcoin accepteert als betaalmiddel.  

Win prijzen

De Nederlandse crypto-app BLOX geeft deze week veel prijzen weg. Van pizza’s tot duizenden euro’s aan crypto. Wat moet je hiervoor doen? Dat verschilt per dag. Als je gebruik maakt van social media, houd dan de Twitter, Facebook of Instagram van BLOX in de gaten.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.