Bitcoin zal Ethereum nooit volgen en overgaan op proof of stake

Het Amerikaanse Coinbase debuteerde deze week op de beurs en dat zorgt voor een hoop aandacht voor bitcoin en het ecosysteem rondom onze favoriete digitale munt. Behalve positieve berichten verschijnen er in de media ook veel spookverhalen over bitcoin. Met name de klimaatafdruk van bitcoin is de laatste tijd weer een geliefd onderwerp bij journalisten die zich nooit in het project verdiept hebben.

Zo verscheen dit artikel in The New-York Times waarin het “proof of work” mechanisme van bitcoin wordt neergezet als de grote reden voor het enorme energieverbruik van bitcoin. De verantwoordelijke journalist beweert onder meer dat bitcoin uiteindelijk zal meegaan in “de transitie naar proof of stake”.

Wij kunnen met een grote mate van zekerheid zeggen dat dit nooit zal gebeuren.

Waarom bitcoin nooit overgaat op proof of stake

Binnen een proof of stake systeem zijn miners niet langer verantwoordelijk voor het produceren van nieuwe blokken. In plaats daarvan krijgen de rijksten binnen het ecosysteem van de munt in kwestie het recht om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Degenen met de dikste portemonnee worden de baas binnen het netwerk en strijken de beloning op voor het produceren van een nieuw blok. Dat zorgt ervoor dat deze partijen relatief gezien nog rijker worden en steeds meer macht naar zich toe trekken.

Wat je binnen een proof of stake netwerk uiteindelijk overhoudt is gecentraliseerde macht. De macht komt te liggen bij de partijen met het meeste kapitaal en trekt daarna steeds meer naar die partijen toe. Coinbase heeft bijvoorbeeld meer dan 600.000 bitcoin in beheer voor haar gebruikers. Als bitcoin op proof of stake over zou gaan, dan heeft Coinbase ineens disproportioneel veel macht binnen het ecosysteem. Bitcoin is juist bedacht om de macht bij centrale entiteiten weg te houden en te verdelen over een decentraal netwerk.

De zogenaamde transitie naar proof of stake die het hele ecosysteem volgens de journalist van The New York Times doormaakt is gebaseerd op een flinterdunne argumentatie. Het klopt dat bitcoin miners veel energie verbruiken, maar dat is voorlopig de enige bewezen manier om een decentraal netwerk in de lucht te houden. Daarnaast durf ik te beweren dat bitcoin juist een positief effect op het klimaat heeft.

Bitcoin en proof of work juist goed voor het klimaat

Wat veel mensen niet weten is dat een steeds groter deel van het bitcoin-netwerk afhankelijk wordt van duurzame energie. Mining is een enorm competitieve industrie die miners dwingt om op zoek te gaan naar de goedkoopste energie. Die vinden ze vooral bij producenten van duurzame energie die vanwege de onvoorspelbare natuur vaak met overproductie kampen. Veel miners trekken in het regenseizoen in China bijvoorbeeld naar de stuwdammen van Sichuan die op dat moment teveel energie voor het netwerk produceren die zonder bitcoin-mining verloren zou gaan.

Bitcoin miners zorgen voor producenten van duurzame energie voor een gegarandeerde afzetprijs voor hun energie. Zonder bitcoin zou de energie in tijden van overproductie verloren gaan en zijn producenten van duurzame energie minder winstgevend. Dankzij bitcoin kunnen ze beter concurreren met producenten van meer vervuilende vormen van energie en dat is uiteraard een plus voor het klimaat.

Los van de vele voorbeelden die erop wijzen dat proof of work juist een positief effect op het klimaat heeft, vergeten journalisten vaak ook hoe vervuilend het fiat geldsysteem is. Amerika houdt er een heel leger dat over de hele wereld gehuisvest is om onder andere in het Midden-Oosten af te dwingen dat de olie in Amerikaanse dollars wordt afgerekend. Wat ik vooral probeer te zeggen is dat de energiediscussie rondom bitcoin niet zo zwart-wit is als sommige journalisten ons doen geloven. De waarheid ligt een stuk meer in het midden en in mijn persoonlijke overtuiging zelfs ver in het voordeel van bitcoin.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.