Bitcoin en Ethereum dalen 11% na vernietigende toespraak Jerome Powell

Investeerders en traders hebben negatief gereageerd op de woorden van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. De totale cryptomarkt heeft 6% ingeleverd en komt akelig dichtbij de psychologische grens van 1 biljoen euro.

Speech Jerome Powell zorgt voor schokgolf

Gistermiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd sprak Jerome Powell van de FED de wereld toe. Hij hield het kort maar krachtig en zei dat de FED er alles aan zal doen om de inflatie in de VS weer op 2% te krijgen. Vorige maand was de inflatie 8,5% dus verwacht harde maatregelen.

Die harde maatregelen komen er in de vorm van renteverhogingen. Powell zei: “Om de inflatie te verlagen, is waarschijnlijk een aanhoudende periode van groei onder de trend nodig.”

Bitcoin koers daalt 6%

Ze zeggen wel eens dat de markt altijd gelijk heeft, of dat zo is valt te betwisten, maar het sentiment is hieronder goed af te lezen. Vlak voor de speech van Powell om 16:00 uur steeg de bitcoin koers met 500 euro, om direct na de speech meer dan 1000 euro te verliezen.

Vannacht om 02:10 uur werd het dieptepunt van 20.300 euro genoteerd. Op korte termijn is bitcoin ontzettend volatiel, maar op de lange termijn blijft de trend intact.

Lange termijn bitcoin koers intact

De grafiek hieronder laat bitcoin zien vanaf het moment dat de crypto verhandelbaar werd. Sinds 2012 beweegt bitcoin zich in een omgekeerd logo van een bekend sportmerk. Bitcoin komt nu akelig bij de onderste groene boog. Omdat de grafiek de lange termijn aangeeft staat elke candle voor 1 maand.

Bron: Tradingview

Vooralsnog zijn er twee momenten geweest in de geschiedenis van bitcoin die doen denken aan de huidige situatie. Beide momenten kwamen vlak na een grote bullrun. Mocht het patroon zich herhalen, dan zal bitcoin nog een paar maanden zijwaarts bewegen voordat een nieuwe opmars plaats kan vinden.

Ethereum koers daalt 11%

De cryptomarkt bestaat voor 45% uit bitcoin, dus als BTC daalt, dan volgen er meer. En vaak ook nog veel heftiger. De Ethereum koers is vandaag met 11% gedaald en wordt op het moment van schrijven verhandeld voor ongeveer 1500 euro.

Ook ethereum laat een piek zien vlak voor de speech, maar zakt vervolgens gestaag naar 1500 euro. Door de daling heeft de koers van ethereum 200 euro ingeleverd binnen 24 uur.

Prijsstabiliteit geldt niet voor aandelen- en cryptomarkt

De bewegingen op de cryptomarkt zijn in lijn met andere financiële markten. Niemand en niets bleek veilig voor de toespraak van Jerome Powell. Powell sprak over prijsstabiliteit binnen de context van inflatie, maar dit geldt kennelijk niet voor de financiële markten.

‘Prijsstabiliteit is de verantwoordelijkheid van de Federal Reserve en vormt het fundament van onze economie. Zonder prijsstabiliteit werkt de economie voor niemand.’

Terwijl Powell sprak, en in de uren die volgden, zakten de aandelen verder, de rentecurve keerde verder om en de kortetermijnrente steeg. Volgens Tradingview hebben de meeste grote aandelenindexen 4% verloren. Dat is een percentage dat zogenaamd hoort bij de cryptomarkt, en niet bij volwassen en goed gereguleerde markten als die van de aandelenindexen.

Volatiliteit maakt voor bitcoin niets uit

Zoals de langetermijngrafiek van Bitcoin laat zien, als je maar lang genoeg in bitcoin zit dan maakt volatiliteit op de korte termijn niet uit. Het voelt normaal en zonder volatiliteit zou Bitcoin nooit zo populair zijn geweest.

Of zoals Bane in The Dark Knight Rises zegt:

‘Oh, you think volatility is your ally. But you merely adopted the volatility; I was born in it, moulded by it. I didn’t see price stability until I was already a man, by then it was nothing to me but BLINDING!’

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.