Bitcoin koers is deze maand stabieler dan aandelenbeurs

Afgelopen maand is bitcoin minder volatiel dan de grote Amerikaanse beursindexen en de Nederlandse AEX. Dat is opmerkelijk, want bitcoin staat juist bekend om haar volatiliteit.

Allereerst; wat betekent volatiliteit? Wikipedia geeft deze omschrijving: In de financiële markten is de volatiliteit de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product zoals een aandelenindex of valuta.

Sinds jaar en dag is bitcoin ook één van de meest volatiele assets die je als belegger kan bezitten. Koersschommelingen van ruim twintig procent op een dag zijn voor deze cryptocurrency niet vreemd. Dit geldt uiteraard niet alleen voor bitcoin, de koersen van altcoins zijn ook heel beweeglijk.

In 2017 noteerde de munt zelfs een waardestijging van bijna tweeduizend procent. De munt was op haar hoogtepunt zelfs 16.500 euro waard. Nu, een jaar later, schommelt de bitcoinkoers rond de 6.000 euro. Alleen al dit grote verschil is tekenend voor hoe beweeglijk de koers is.

Maar de bitcoinkoers lijkt afgelopen maand stabieler te worden. Sinds 14 september is de waarde van bitcoin namelijk slechts met 0,44% gestegen. Amerika’s grootste beursindexen S&P, Dow Jones en Nasdaq daalden respectievelijk met 8.69%, 6.92% en 9.36%. Nederland’s eigen AEX daalde met ruim 6,38%. Een aardig verschil met bitcoin dus.

Wat zijn dit voor indexen?

Het gaat om de S&P (-8.69%), Dow Jones (-6.92%) en NASDAQ (-9.36%). Deze indexen zijn allemaal potjes met aandelen van de grootste bedrijven van de VS. Zo bevat de Dow Jones index aandelen van onder anderen Boeing, Coca-Cola en Disney.

De NASDAQ 100 is een verzameling van voornamelijk tech-bedrijven. In het fonds zitten aandelen van bedrijven als Apple, Take-two (dat de game GTA ontwikkeld) en het Nederlandse ASML.

De S&P 500 heeft eigenlijk dezelfde criteria als de Dow Jones. In dit fonds zitten simpelweg de grootste bedrijven van de VS. Het enige verschil is dat de S&P niet de aandelen van 30 (zoals de Dow) maar van 500 verschillende bedrijven omvat.

De AEX omvat de aandelen van de 25 grootste Nederlandse bedrijven. In dit fonds vind je bedrijven als Heineken, ING en Philips. De Nederlandse beurs deed het beter dan haar Amerikaanse tegenhangers. Toch was oktober een maand die ze op beursplein 5 in Amsterdam liever snel vergeten, want een daling van 6,38% is niet al te best.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter