Renteverlaging ECB zorgt voor daling euro in dollar, wat is de invloed op bitcoin prijs?

In navolging van de FED heeft nu ook de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagd. Dat kondigde ECB-voorzitter Mario Draghi aan op donderdag 12 september. Al tijdens de persconferentie daalde de waarde van euro in dollars. Maar heeft deze beslissing ook gevolgen voor de bitcoin koers?

En vind je dit een lange lap tekst, dan legt Axel het je in vier minuutjes uit:

ECB verlaagt depositorente, koers euro reageert direct

Vandaag beginnen we niet met de bitcoin koers, maar met de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Maar maak je geen zorgen, we gaan snel weer terug naar bitcoin!

Donderdag rond kwart voor twee kondigde Mario Draghi aan de depositorente te verlagen, van -0,4 procent naar -0,5 procent. Dat is de rente die Europese banken betalen om geld te stallen bij de ECB. Al sinds juni 2014 is deze rente negatief, maar de rente is nog nooit zo laag geweest als nu.

Verder gaat de ECB verder met haar beleid van kwantitatieve verruiming. Dat houdt in dat de centrale bank obligaties opkoopt van overheden en multinationals. Tot nu toe heeft de ECB al voor 2.600 miljard euro aan obligaties opgekocht.

Precies tijdens die aankondiging werd de euro minder waard in dollar. Een daling van ruim 0,7 procent lijkt heel weinig, maar op de valutamarkt is dat een enorme beweging. Dat zie je dan ook terug op de grafiek hieronder. De grafiek is erg ver ingezoomd, elke candle stelt één minuut voor:

En tja, bij zo’n aankondiging kan je natuurlijk ook een reactie verwachten van Donald Trump. Op Twitter uit hij direct zijn ongenoegen over de maatregelen van Mario Draghi:

Bitcoin koers gisteren juist gestegen

Waar de euro daalt, stijgt bitcoin. En zoals je van bitcoin mag verwachten maakt de koers grotere bewegingen dan de euro of de dollar. Op het moment van de aankondiging tot het hoogtepunt rond twaalf uur ‘s nachts is de waarde van bitcoin in euro met bijna 2,5 procent toegenomen.

Beslissing ECB heeft invloed op de bitcoin koers

Om te begrijpen wat voor impact de beslissing van de ECB heeft, hebben we beide grafieken samengevoegd. In het oranje zie je de koers van bitcoin ten opzichte van de euro. Daaronder, in het blauw, de koers van de euro ten opzichte van de dollar.

De persconferentie van Mario Draghi gaf het startschot voor de stijging van de bitcoin koers donderdag. Hoe zit dat? Omdat de ECB obligaties blijft opkopen komt er meer geld in de economie die niet op een spaarrekening wordt gezet. Er moet immers rendement behaald worden. Dit geld vloeit naar andere activa, waaronder ook bitcoin. Er spelen natuurlijk ook andere factoren mee, maar het directe effect zie je hieronder duidelijk:

Falling wedge gaf ook een zetje

Toch weer even terug naar de koers van bitcoin! Afgelopen dinsdag bespraken we de falling wedge. Dat is een koersformatie die in veel gevallen leidt tot een prijsstijging. Bij een falling wedge maakt de koers lagere toppen maar ook lagere bodems. De trendlijnen aan de boven- en onderkant bewegen naar elkaar toe.

Breekt de koers uit de bovenste trendlijn? Dan is de falling wedge bevestigd en kunnen we een verdere stijging verwachten. Op 11 september is de bitcoin koers uit deze formatie gebroken, maar de uitspraak van de ECB gaf de koers nog een extra zetje.

Naast de falling wedge zien we dat negatieve divergentie ook heeft meegespeeld bij de groei van bitcoin. Negatieve divergentie houdt in dat de bitcoin koers lagere bodems maakt. Maar een indicator maakt juist hogere bodems. Hieronder is dat de RSI, afgebeeld op de onderste grafiek. Wanneer dit gebeurt is dat meestal een voorbode voor een groei van de koers.

Zowel de falling wedge als negatieve divergentie speelden mee met de stijging van afgelopen week:

Gaat Bakkt ook zorgen voor positieve invloed op de koers?

Waar gaat de koers van bitcoin heen? Dat is even afwachten! Stijgt de koers naar de bovenkant van de driehoek die we al weken bespreken, dan kunnen we een waarde van 9.850 euro verwachten. De onderkant van de driehoek ligt momenteel rond de 8.500 euro.

Maar de koers van bitcoin is niet alleen afhankelijk van technische analyse. Ook ontwikkelingen in de wereldeconomie en politiek hebben invloed op de koers. En je kan ook denken aan nieuwe ontwikkelingen in het cryptolandschap.

Bakkt lanceert bijvoorbeeld op 23 september. Met Bakkt kan je bitcoin futures kopen. Door middel van futures gok je op een koersstijging of daling. Nieuw is dat deze contracten niet worden afgesloten met dollars, maar met bitcoin. Op Twitter is iedereen razend enthousiast over Bakkt en over de mogelijke invloed op de koers.

Het zijn hoe dan ook spannende tijden. Blijf deze pagina in de gaten houden om alles te lezen over de bitcoin koers.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.