Bitcoin arbitrage: prijsverschil van 600 dollar tussen beurzen

Je hebt het waarschijnlijk nu wel meegekregen: de prijs van bitcoin is gisteren met ruim duizend euro gezakt. Inmiddels is de rook weer wat opgetrokken en kunnen we kijken wat de schade is. Zo zijn er ruim 600 miljoen dollar aan longs geliquideerd op derivatenbeurs BitMex. Maar wat ook opvalt, de prijs van bitcoin verschilde flink tussen bepaalde cryptocurrency exchanges.

Handelen op arbitrage

In vakjargon wordt het handelen op dit soort verschillen ook wel arbitrage genoemd. Slimme investeerders hebben een account bij verschillende cryptobeurzen tegelijkertijd. Op die manier profiteren zij van de prijsverschillen tussen exchanges.

Dat zit zo: wanneer de koers van bitcoin zijwaarts beweegt zijn er meestal weinig verschillen tussen de prijzen van cryptocurrency exchanges. Maar wanneer de koers snel stijgt of daalt kunnen de verschillen groot zijn. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien dat er een bitcoin whale actief is op één van de beurzen. Op dat moment is het een kwestie van het verschuiven van je bitcoin naar de exchange waar je het meeste winst kan behalen.

Zo’n groot prijsverschil was gisterenavond ook het geval. Econoom en crypto-trader Alex Krüger zag dat bitcoin maar liefst zeshonderd dollar duurder was op Coinbase. Vooral het verschil tussen BitMex en Coinbase was enorm.

 


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


 

Coinbase, Bitstamp en Gemini vergeleken

Hoe ziet dat eruit op de grafiek? Dat zie je hieronder. We vergelijken drie verschillende cryptobeurzen: Bitstamp (geel), Coinbase (rood) en Gemini (blauw). De grafiek meet de relatieve koersbewegingen, dus de exacte bedragen zijn niet afgebeeld.

Je ziet dat de koers vrijwel altijd gelijk is, het verschil tussen cryptocurrency exchanges is minimaal. Maar om half tien gisterenavond was het verschil tussen Coinbase en andere beurzen ineens groot. Dat verschil werd trouwens snel genoeg weer gelijkgetrokken. Sinds half elf gisterenavond was de waarde van bitcoin weer gelijk op de drie cryptobeurzen:

 

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Op BitMex handel je in derivaten, niet in Bitcoin. Hierdoor is er ook geen mogelijkheid tot arbitrage.

    1 oktober 2019