Bitcoin kan 50.000 dollar worden als instituties 1% investeren

Veel investeerders geloven dat institutionele adoptie nodig is om de koers van bitcoin naar nieuwe hoogtes te brengen. Zonder deze instituties blijft bitcoin in handen van een groep whales, die nu van grote invloed zijn op de prijs.

Ryan Watkins van onderzoeksbureau Messari onderzocht wat het voor bitcoin betekent als institutionele beleggers werkelijk instappen.

Potentie van 50.000 dollar

Als al deze grote spelers 1% van hun portfolio omzetten in bitcoin, iets waar miljardair Chamath Palihapitiya beleggers ook op wijst, dan stroomt er ontzettend veel geld naar bitcoin. Volgens Watkins groeit bitcoin dan heel snel naar 50.000 dollar.

De kans op zo’n scenario is niet onrealistisch. Dit is een van de redenen waarom de koers van bitcoin in december 2017 naar 20.000 dollar steeg. Een gangbare theorie zegt dat dit een effect is van institutionele beleggers. Mocht dit waar zijn dan is het waarschijnlijker dat de koers weer zo hard stijgt als sommige spelers in de financiële sector besluiten om bitcoins te kopen.

Institutionele beleggers hebben verantwoording af te leggen voor de keuzes die ze maken voor hun portfolio. Vaak is deze gevuld met geld van anderen. De volatiliteit van bitcoin kan deze mensen afschrikken. Zo bestempelde een maand geleden Goldman Sachs bitcoin nog als een risicovolle beleggingsoptie. In een presentatie verklaarden ze dat bitcoin de portfolio’s van hun klanten kan verwoesten, de reden is de onvoorspelbaarheid van de prijs.

Wat staat ons te wachten voor bitcoin?

Als bitcoin op grote schaal geaccepteerd wordt, zoals Watkins in zijn hypothese schetst, kan de totale marktwaarde van bitcoin 1 biljoen dollar worden. Het is wachten op de eerste grote financiële speler die publiekelijk zegt in bitcoin te investeren.

Als de interesse van financiële instellingen in bitcoin groter wordt dan kunnen er ook zo maar nieuwe producten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan bitcoin ETF’s. Daarvoor moeten vooral de regelgevers van de SEC en in Nederland de AFM stappen zetten.

Toch moet wel gezegd worden dat Watkins van mening is dat bitcoin geen institutionele beleggers nodig heeft om te slagen. Maar succes als store-of-value wordt gemeten in prijs. En als bitcoin een wereldwijd geaccepteerde, niet-soevereine waardeopslag moet worden, dan zal bitcoin institutionele beleggers moeten overtuigen om vermogen over te dragen, stelt Watkins.

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.