Bitcoin pump en dump met Telegram, al meer dan 82 keer in een half jaar

Drie universiteiten hebben gezamenlijk een paper over pump-en dump (P&D) gepubliceerd. Het paper heet ‘The Economics of Cryptocurrency Pump and Dump Schemes’ en is geschreven door medewerkers van de universiteiten van Tel Aviv, Tulsa en New Mexico.

De onderzoekers keken de afgelopen zes maanden naar meer dan 4.800 gevallen van pump- en dumpscenario’s.

Wat is een pump & dump?

Voordat we verder gaan, eerst even wat pump- en dump is. Een groep investeerders besluit gezamenlijk om samen heel veel van een bepaalde cryptomunt te kopen. Hierdoor stijgt de waarde van die munt (pump). Het is dan de bedoeling dat andere investeerders (die niet bij die eerste groep horen) mee willen liften op de koersstijging. Op een bepaald moment besluit die eerste groep om alles van die coin te verkopen, of dumpen. Dit gebeurt heel erg snel.

Hieronder zie je een pump en een dump. De koers gaat op 19 december heel snel omhoog en zakt daarna ook weer snel naar het oude niveau.

Onderzoek via Telegram en Discord

De onderzoekers richtte hun aandacht vooral op Telegram- en Discordkanalen (vergelijkbaar met Whatsapp). Volgens de studie keken de onderzoekers naar 3.767 verschillende scenario’s via Telegram en 1.051 verschillende scenario’s op Discord.

Daarnaast keken de onderzoekers naar de prijsgegevens van bijna 2.000 cryptomunten op CoinMarketCap.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:

  • De ranking van een coin – gedefinieerd als marktkapitalisatie en volume – is de belangrijkste factor om te bepalen hoe winstgevend een P&D is.
  • Een obscure munt met een laag volume is winstgevender dan het pompen van een zeer liquide en gevestigde munt
    • Deed je mee aan een P&D via Telegram? Voor een top 75 munt via Telegram was de mediane prijsstijging 4,8 procent. Bij top 500 munt zelfs 19 procent.
    • En via Discord?  Top 75 pakte je 3,5 procent en bij een munt uit de top 500 zelfs 23 procent
  • Bij 10 procent van de P&D’s via Telegram schoot de prijs binnen 5 minuten omhoog met meer dan 18 procent
  • Bij Discord schoot de prijs binnen vijf minuten naar 12 procent.
  • Ook bitcoin was onderhevig aan pump-en dumps. Liefst 82 keer het afgelopen half jaar.

Wil je snel geld verdienen/verliezen met een pump en dump? Bekijk dan het volledige onderzoek hier.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.