Bitcoin realized cap bevindt zich op hoogste punt ooit

Weer een nieuwe mijlpaal voor bitcoin! Bitcoin heeft de hoogste realized cap ooit gemeten. Dat zie je op de afbeelding hieronder. De realized cap is meer dan 93 miljard dollar en blijft stijgen. Dat is al meer dan het hoogtepunt in 2018:

Misschien zegt je dit niets, en dat is eigenlijk ook helemaal niet gek. De realized cap is namelijk een indicator waar niet veel over wordt geschreven. Toch kan de realized cap je nuttige informatie geven. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Waarom de market cap niet aansluit in de cryptomarkt

In veel gevallen wordt de marketcap gebruikt als meetinstrument voor de totale marktwaarde van bitcoin. De marketcap is een indicator die is overgewaaid uit de aandelenwereld. Je berekent hem zo: het aantal cryptomunten vermenigvuldigd met de prijs van één cryptomunt.

Maar dit levert een paar problemen op in de cryptowereld. Er bestaan veel cryptocurrency exchanges waar je bitcoin kan kopen, ieder met een eigen prijs. Daarnaast werkt iedere cryptocurrency met een ander patroon wat betreft de uitgifte van de munt. Zo bestaan er nu bijvoorbeeld bijna 18 miljoen bitcoins, en zijn er ruim 42 miljard XRP in omloop. Ook wordt er gemiddeld eens per tien minuten 12,5 nieuwe bitcoin vrijgegeven, bij XRP beheert de centrale partij The Ripple Foundation de coins, zij kunnen zelf bepalen hoeveel coins wanneer de markt opkomen.

Over de realized cap

Daarom is er een andere indicator in het leven gekomen; de realized cap. Deze indicator neemt de prijs mee waarmee een coin voor het laatst is verhandeld. Deze prijs wordt vervolgens vermenigvuldigd met het aantal coins die verhandeld zijn. Daarmee geeft dit meetinstrument een heel ander beeld dan de market cap.

Kijk bijvoorbeeld naar de situatie eind 2017. De waarde van bitcoin steeg op dat moment naar ruim 19.000 dollar. Toch kochten investeerders gemiddeld in voor 5.000 tot 6.000 dollar in. Op het hoogtepunt werd er dus minder verschoven op de bitcoin blockchain. Dat soort informatie kan je niet of nauwelijks uit de market cap alleen halen.

Op het moment van schrijven is de realized cap hoger dan ooit, en sinds april dit jaar ook weer stijgende. Dat is een positief signaal voor bitcoin, de bull market is nog steeds in volle gang.

Meer statistieken van de bitcoin koers? Neem eens een kijkje op onze uitgebreide koerspagina:

Alles over de bitcoin koers

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Er zijn duidelijke regels hoeveel XRP per maand verkocht kunnen worden door Ripple. Elke maand worden er een miljard vrijgegeven vanuit escrow. Wat niet word verkocht wordt weer in escrow gezet. Ze kunnen dus niet zo maar 20 miljard in een maand verkopen.

    21 juli 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.