Bitcoin blijft groeien, recordhoogte rekenkracht op netwerk
De huidige, beschikbare rekenkracht en aankomende aanpassing van de moeilijkheidsgraad laten zien dat de fundamenten van het bitcoin netwerk ijzersterk zijn.
Nieuw record
Rekenkracht wordt uitgedrukt in hashrate. En de hashrate van bitcoin blijft records breken, het nieuwe record is 129 miljoen TH/s. Hiermee breekt het netwerk het record van vorige maand, op 28 juli was de hashrate 127 miljoen TH/s. Dit staat voor terahash per seconde, tera wordt gebruikt om een factor van één biljoen aan te geven.
Effect van halving is weg
Nog geen paar maanden geleden had bitcoin juist te maken met een flinke afname van de hashrate. Dat was vlak nadat de beloningen voor miners werden gehalveerd op 11 mei, toen zakte de rekenkracht naar 90 miljoen TH/s. Sommige analisten waren toen bang voor een zogenaamde mining death spiral, waarbij steeds minder miners actief zouden blijven, de hashrate nog verder afneemt en het netwerk minder veilig wordt.
Maar die zorgen waren onterecht, de afname bleek van korte duur. De halvering verlaagde de beloning voor het minen van een enkel blok van 12,5 bitcoin naar 6,25 bitcoin. Het waren vooral miners die nog werkten met oude miningapparaten die de stekker eruit moesten trekken. Zij konden niet concurreren met moderne miners en werden gedwongen om te stoppen.
Deze grote verschuivingen in hashrate zijn niet verrassend. Het minen van bitcoins is een kostbare zaak, en daarom kunnen beslissingen die mijnwerkers nemen blijvende financiële gevolgen hebben. Wanneer de prijs van bitcoin stijgt, neemt ook de beloning voor het minen van een enkel blok toe.
Symbiotische relatie
De toename van de hashrate heeft geleid tot een toename van de moeilijkheidsgraad. Moeilijkheid vertegenwoordigt de complexiteit van de vergelijking die moet worden opgelost om het volgende blok te minen. Deze twee hebben een symbiotische relatie, hoe hoger de rekenkracht, des te sneller bitcoins worden gevonden en dat is niet de bedoeling. Het netwerk is zo geprogrammeerd, zodat miners gemiddeld elke tien minuten nieuwe bitcoins vinden. Als het dan iets moeilijker wordt om bitcoins te vinden, ook al is er veel rekenkracht beschikbaar, dan kan die 10 minuten gehandhaafd worden.
Nog een belangrijk aspect is de bitcoin koers. Als de prijs stijgt, wordt het voor miners interessanter om hun machines aan te zetten, of zelfs om nieuwe aan te schaffen.
De komende aanpassing van de moeilijkheidsgraad wordt geschat tussen de 5,2 %en 7,2%. Dit zijn mooie cijfers om de kracht van het netwerk van bitcoin weer te geven. Let wel, het biedt geen direct inzicht in de toekomstige markt of koers. Hashrate en moeilijkheidsgraad kunnen niet aangeven wat kopers bereid zijn te betalen voor bitcoin.