Bitcoin redde mijn leven en dat van mijn familie

Carlos Hernandez is een econoom uit Venezuela en doet zijn verhaal in The New York Times. Hij legt uit hoe bitcoin zijn familie een kans op leven gaf in Venezuela. En hij is niet de enige, zijn bijzondere verhaal is exemplarisch voor heel veel Venezolanen.

Onmogelijk om buitenlandse valuta te gebruiken

“Ik bewaar al mijn geld in bitcoin. Waarde bewaren in de Venezolaanse bolivar zou financiële zelfmoord zijn, de dagelijkse inflatie is namelijk 3,5 procent. Per dag. De jaarlijkse inflatie in 2018 was bijna 1,7 miljoen procent. Ik heb geen bankrekening in het buitenland en met de valuta controle van Venezuela is er geen eenvoudige manier om buitenlandse valuta zoals de dollar te gebruiken.”

“Dingen worden gewoon steeds gekker hier. Venezuela heeft nu twee presidenten. Een van hen, Nicolás Maduro probeert de Britse miljardair Richard Branson van de troon te stoten door de meeste liefdadigheidsconcerten te geven. En dat terwijl wij, gewone Venezolanen honger lijden, zijn er gewelddadige conflicten omwille humanitaire hulp op de grens met Brazilië.”

Bitcoin mateloos populair in Venezuela

“En voordat ik melk kan kopen, moet ik eerst mijn bitcoin omzetten in bolivar.” Daarvoor gebruikt Hernandez, net als veel van zijn landgenoten, LocalBitcoins. Het snelst is om op die exchange te zoeken naar handelaren die gebruik maken van dezelfde bank, want dan wordt het geld sneller overgemaakt.

“Nadat ik het geld heb ontvangen en de bitcoin heb verstuurd, geven we elkaar een positieve score en klaar. Dat kost ongeveer tien minuten.”

Dat Hernandez niet de enige is die dit doet moge duidelijk zijn. Twee weken geleden schreven wij nog dat er voor negen miljoen dollar per week wordt verhandeld. Venezuela staat op de tweede plaats wereldwijd qua handelsvolume op LocalBitcoins.com, op Rusland na.

Maar er zijn beperkingen

“Ik kan echter niet te veel bitcoin tegelijkertijd omzetten. De overheid is bezig met nieuwe regulering maar vooralsnog controleert  de overheid (nog) geen cryptocurrency transacties. De overheid controleert helaas wel alle transacties in bolivar. En als een transactie meer waard is dan vijftig dollar, dan wordt je bankrekening automatisch bevroren totdat je aan je bank kan uitleggen hoe je aan dit geld komt.”
“Toch hebben cryptocurrencies het leven van mijn familie gered. Ik dek nu de kosten van mijn huishouden alleen. Mijn vader is een overheidsfunctionaris, bij een drukkerij zonder papier, en verdient ongeveer zes dollar per maand. Mijn moeder is huismoeder, zonder inkomen. En cryptocurrencies hebben mijn broer Juan afgelopen zomer geholpen om Venezuela te ontvluchten.”

“Hij probeerde jarenlang om als advocaat te werken, maar in tijden van hyperinflatie wordt iedereen constant armer, inclusief al zijn cliënten. Uiteindelijk gaf hij het op want hij betaalde meer dan dat het opleverde.”
Juan besloot een carrièreswitch te maken. Hij begon als online grafische ontwerper en vertaler. Helaas betalen de meeste online opdrachtgevers freelancers via PayPal en dit wordt door lokale regelgeving tegengehouden. Venezolaanse banken mogen  namelijk alleen lokale valuta gebruiken. “Eigenlijk zijn wij voor buitenlanders dus unbanked.”

Bitcoin is grenzeloos

Juan koos ervoor om in cryptocurrency uitbetaald te worden.

Dankzij die crypto inkomsten kon hij nadenken over het verlaten van Venezuela. Met crypto kon hij kopen wat hij nodig had voor zijn reis naar Colombia, hij kocht een smartphone, wat kleding en een rugzak. Ook legde hij wat geld opzij. Carlos: “Juan kwam zelfs een beetje aan, en dat is vrijwel ondenkbaar in Venezuela.”

Cryptocurrencies hielpen hem ook tijdens de vier dagen durende reis zelf. Venezolaanse grenspolitie hebben de reputatie om geld af te pakken van vluchtende landgenoten. Juan had alleen bitcoin en de grenspolitie kon deze niet afpakken. “Juan wist zijn wachtwoord uit zijn hoofd.”

Hij besluit: “Grenzeloos geld is meer dan alleen een krachtterm. Voor iedereen die leeft in een instortende economie en een instortende dictatuur is dit de realiteit.”

 

Dit verhaal verscheen op 24 februari in de geprinte versie van The New York Times, getiteld: Can Bitcoin Save Venezuelans?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.