Bitcoin: 500 miljoen dollar aan shortposities geliquideerd, reden voor stijging?

In de tijd dat velen van ons aan het slapen waren was de bitcoin markt actiever dan ooit. Vanmorgen vroeg kon het liquideren van shortposities wel eens een reden geweest zijn voor de enorme stijging van de bitcoin koers. De hoogste bitcoin waarde van 2019 werd bereikt, en even stond de koers hoger dan 5.000 dollar (4.460 euro). Inmiddels is er weer een kleine correctie gaande, en bevindt de koers van bitcoin zich rond de 4.300 euro.

Op de handelsbeurs BitMex zijn de laatste ontwikkelingen goed te zien. Op onderstaande afbeelding zie je dat het liquideren van shorts al vroeg is begonnen. Rond de klok van 06:30 vanmorgen was er al voor 125 miljoen dollar aan shorts geliquideerd (linkergrafiek). In totaal is er zelfs voor 500 miljoen dollar aan shorts geliquideerd (rechterplaatje):

 

Maar even terug: wat is nu een short squeeze? En hoe kan dit leiden tot een koersstijging?

Bitcoin kan je niet alleen direct kopen en verkopen. Het is ook mogelijk om te speculeren op de bitcoin koers. Je kan bijvoorbeeld gokken op een koersstijging, in dat geval sluit je een longpositie af. Maar je kan ook gokken op een daling van de koers, en dat heet een shortpositie.

In een stijgende trend verwachten veel handelaren dat de koers op termijn weer gaat zakken. Volgens hen kan de koers niet alsmaar blijven stijgen. Zij sluiten op dat moment dan ook een shortpositie af.

Sluit je een shortpositie af, dan spreek je af dat je bitcoin later tegen een bepaalde (lagere) prijs koopt. Stijgt de koers, dan loop je als handelaar het risico dat je de bitcoin niet meer kan betalen. Hoe werkt dat?

  • In dit voorbeeld heeft bitcoin een waarde van 1.000 euro.
  • Stel: je hebt 1.250 euro in balans. Je short bitcoin bij de huidige prijs van 1.000 euro, omdat je verwacht dat de bitcoin prijs daalt.
  • Maar het tegengestelde gebeurt: bitcoin stijgt naar 1.250 euro.
  • Je hebt niet meer dan 1.250 euro in balans. Aangezien je niet meer kan betalen wordt je positie automatisch stopgezet. Dat houdt in dat je bitcoin koopt voor een prijs van 1.250 euro. Dit heet liquideren.

Is er sprake van een koersstijging en zijn er veel shortposities? Dan worden veel shortposities geliquideerd. Dit zorgt voor een soort domino-effect: steeds meer shortposities worden geliquideerd. Dit stuwt de prijs van bitcoin omhoog. Deze plotselinge prijsstijging zie je op de grafiek hieronder. Elke candle op de grafiek stelt één uur voor:

 

Short squeeze ook op andere beurzen

Ook op Bitfinex was er sprake van een short squeeze. Onderstaande afbeelding is van BitFinex. Rond 06:00 waren er nog bijna 21.000 shortposities. In twee uur tijd is dit aantal gedaald naar ongeveer 17.000:

 

 

Blijft de bitcoin koers stijgen?

Daar is op dit moment geen zinnig antwoord op te zeggen. Een short squeeze kan een korte opleving zijn, maar het kan ook een duwtje in de rug zijn voor de langere termijn. Op dit moment is het echter nog niet duidelijk welke kant het opgaat.

Wil je weten wat onze scenario’s zijn voor vandaag? Bekijk dan onze eerder verschenen bitcoin koersanalyse.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.