Econoom IMF verwacht dat centrale banken cryptocurrency kunnen aanhouden als reserve

Tijd voor een gedachte-experiment: Wat als de oorlog in Oekraïne het startsein is voor het afschalen van de dominantie van de dollar? En wat als bitcoin deze rol deels kan overnemen?

IMF ziet rol voor crypto als reserve

Volgens Gita Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is dit meer dan een gedachte-experiment. In een interview met Financial Times zegt Gopinath: “De dollar zou wel de grootste wereldwijde munteenheid blijven, maar fragmentatie op een lager niveau is zeker denkbaar.”

Niet alleen andere fysieke munteenheden zullen terrein winnen, maar ook cryptovaluta, meent de IMF-econoom. De reserves die centrale banken aanhouden, worden dan ook diverser. Ofwel, het IMF ziet het gebeuren dat cryptovaluta (lees: Bitcoin) door centrale banken als reserve aangehouden kan worden.

Analisten van VanEck hebben geprobeerd om te kwantificeren wat dit voor bitcoin kan betekenen, als potentiële reserveactiva. In hun laatste analyse keken ze overigens niet alleen naar bitcoin, maar ook naar goud.

Waarom bitcoin en goud? 

Volgens VanEck is dit de eerste keer in onze geschiedenis dat sancties worden opgelegd aan een grote economische en financiële speler als Rusland.

“Centrale banken zullen waarschijnlijk hun reservemix veranderen ten nadele van dollars (en euro’s en yen) en de verbetering van iets anders, tot op zekere hoogte. Door sancties van de VS, de eurozone en Japan tegen de Centrale Bank van Rusland zijn de Russische dollar-, euro- en yenreserves in wezen “verdwenen”. Als gevolg hiervan zullen sommige centrale banken en commerciële en particuliere spelers hun reserves diversifiëren.”

VanEck redeneert dat banken zich kunnen concentreren op goud, omdat dit “het gemakkelijkste is voor centrale banken om over na te denken en te kopen”.

Daarentegen zouden particuliere spelers, die “voorlopig de meest prominente prijsbewegers in de opkomende markten zijn” en “behendiger zijn en reageren op dezelfde onderliggende motivatie”, hun aandacht kunnen richten op bitcoin en andere cryptocurrency.

Bitcoin als reserves

Om dit gedachte-experiment uit te voeren, ontwikkelden ze een raamwerk voor het berekenen van bitcoin en goud in een extreem scenario waarin een van beide de reserveactiva wordt. Ze beschouwen bitcoin en goud als een goede keuze voor een dergelijk actief, omdat beide niet oneindig voorradig zijn.

“Het komt erop neer dat het voordeel voor goud en Bitcoin potentieel spectaculair is.”

Met behulp van hun raamwerk hebben ze de geschatte waarde van deze twee potentiële reserves berekend op ongeveer 31 duizend dollar per ounce voor goud en ongeveer 1,3 miljoen dollar per bitcoin, eraan toevoegend dat “aanpassing voor grotere druk op financiële en monetaire systemen zelfs hogere prijzen genereert.”

Slechts schattingen

Ze waarschuwen echter dat dit slechts schattingen zijn voor “extreme scenario’s die mogelijk niet of niet volledig zullen gebeuren”, en dat beleggers zelf het bedrag en de waarschijnlijkheid moeten aanpassen aan hun eigen veronderstellingen.

Thom Derks schreef gisteren dat de voorspellingen in het juiste licht bekeken moeten worden. VanEck heeft er belang bij dat bitcoin zich ontwikkelt tot wereldreservemunt. Onder andere vanwege de Bitcoin Strategy exchange-traded fund (ETF) en dat het een aanvraag voor een goud- en bitcoin mining ETF heeft lopen bij de Amerikaanse financiële toezichthouder. Hoe beter bitcoin het doet, hoe meer interesse er waarschijnlijk komt voor de beleggingsproducten van VanEck.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Bitcion er is persoon die bizar veel bitcions als jullie weten de persoon ik wel die mijn nam en email misbruikt is zoveel verdeelt

    4 april 2022
    • Kan iemand dit vertalen?

      4 april 2022