Payback time: bitcoin scammer wordt zelf gescamd

Cryptocurrency YouTuber Ben Perrin van het kanaal BTC Sessions is met behulp van een slimme truc een bitcoin scammer te slim af geweest. Sterker nog, het is Perrin gelukt om de scammer 50 dollar afhandig te maken. Hoe heeft hij dat gedaan?

Dat legt Perrin maar al te graag uit:

“Vanochtend werd ik wakker op een prachtige vakantiedag in Canada met een bericht van een duidelijke scammer. Deze beloofde mij enorme fortuinen wanneer ik haar wat bitcoin gaf. In plaats van deze persoon te vertellen op te rotten koos ik voor een mix van photoshop, strategisch gekozen willekeurige transacties op de blockchain en social engineering om een les te geven voor het goede doel.”

Scammers willen dat je eerst bitcoin overmaakt

De kracht van bitcoin is dat adressen en transacties moeilijk zijn te herleiden naar echte personen. Maar helaas zijn er ook scammers die daar gretig gebruik van maken. Vaak komen deze scammers simpelweg met een ‘aanbod’ om geld te verdienen, maar dan moet je wel eerst bitcoin overmaken.

En dat wilde de scammer bij Perrin ook bereiken. In de blogpost deelt Perrin de hele conversatie met de scammer. Deze doet zich voor als Susan Williams, zij heeft een bijzonder aanbod voor Perrin. Als Perrin bitcoin overmaakt, dan verdubbelt Williams dat. De scammer zegt een eigen bitcoin mining investeringsplatform te hebben.

Perrin besluit het spel mee te spelen en reageert voorzichtig positief. Hij wil alleen wel zeker weten dat het ‘investeringsplatform’ van Susan Williams legitiem is. En daar begint het spel.

50 dollar aan bitcoin voor het goede doel

Ben Perrin weet Susan ervan te overtuigen om hem eerst 50 dollar aan bitcoin te versturen. De scammer wilde dit in eerste instantie niet doen, maar Perrin hield vol. Uiteindelijk is het hem gelukt om de 50 dollar te ontvangen.

Perrin stuurde de bitcoins daarna direct door naar Bitcoin Venezuela. Dit is een non-profitorganisatie die met behulp van bitcointransacties Venezuela wil helpen. Dit land in Zuid-Amerika gaat namelijk gebukt onder hyperinflatie. De prijzen stijgen extreem, waardoor de nationale valuta steeds minder waard wordt.

De YouTuber wil hiermee een duidelijk statement maken: stuur nooit zomaar bitcoin naar iemand die een bijzonder ‘aanbod’ voor je heeft.

Wil je de conversatie met de scammer zelf teruglezen? Dat kan hier. Het is het lezen zeker waard, maar je moet wel veel scrollen 😉

Veiligheid begint bij jezelf

Krijg je een deal voorgeschoteld en lijkt deze te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Mocht je twijfels hebben dan kan je altijd contact opnemen met het supportteam van BTC Direct. Bekende bitcoin scams zijn de Microsoft scam en Sextortion.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Helaas ben ik voor 5650 euro opgelicht. Hoe kan ik zorgen dat andere niet opgelicht worden. En al hun informatie delen?

    18 augustus 2020