Shell verliest bijna 20%, AEX diep in het rood, olieprijs crasht en toch noemt Nobelprijswinnaar bitcoin shitcoin

Nobelprijswinnaar Nouriel Roubini boort bitcoin de grond in. Op een dag als vandaag, waarin de munt 10% in waarde is gedaald is het makkelijk om nog een trap na te geven. Maar hetzelfde kan gezegd worden over aandelen, goud en olie. Bij al deze assets kun je ook kilo’s zout in allemaal verschillende open wonden wrijven. In dit artikel kijken we naar het effect van de dalende olieprijs op de andere markten.

Juist omdat alle andere assets dalen, zou bitcoin volgens velen moeten kunnen optreden als de ultieme verzekering tegen de markt. Dat lijkt niet het geval. Geen enkele asset lijkt veilig voor het olieconflict tussen Rusland en Saudi-Arabië. Het is daarom enigszins begrijpelijk dat Roubini bitcoin een slechte hedge noemt.

Meer weten over de koersdaling van bitcoin?

Lees drie redenen waarom bitcoin daalt

Over de prijsoorlog

De prijs van olie is binnen één handelsdag met maar liefst 30% gedaald! Dit is de grootste prijsdaling van olie sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991, althans als je kijkt naar een daling op dagniveau. Een vat olie kost nu ongeveer 30 dollar.

In de grafiek hierboven stelt elke streep (candle) één maand voor. Tijdens de crisis daalde de oliewaarde in een paar maanden met maar liefst 75%. In 2014, bij de lancering van OPEC, daalde de waarde met 60%. De afgelopen drie maanden daalde de waarde ook al met 60%, dat komt ook deels doordat de Koers vandaag met 30% daalde.

OPEC is de overkoepelde (kartel) organisatie van de olie-exporterende landen. Vanwege de economische gevolgen van het coronavirus is er minder vraag naar olie. Leden van de OPEC willen dat de olieprijs stabiel blijft en daarom stelde de OPEC vrijdag voor om de wereldwijde productie te beperken. Ofwel, een grote organisatie wil achter de schermen aan de knoppen draaien om het aanbod te verkleinen.

Rusland wil echter niet minder olie produceren en ging niet akkoord met het voorstel van OPEC. Saoedi-Arabië is hier niet blij mee, als grootste olie-exporteur van de wereld. Als reactie op Rusland heeft Saoedi-Arabië hun eigen olieproductie opgevoerd. De prijs voor een Saoedisch vat ruwe olie wordt geschat op minimaal 6 dollar.

Dan Pickering van Pickering Energy zet de crash in perspectief: ‘Vanaf de eerste aankondiging van aandelen van OPEC in 2014 duurde het 14-15 maanden voordat olie 30 dollar waard werd. Deze keer duurde het minder dan 1 handelsdag. Adembenemend! Energie-industrie, welkom terug in de hel.’

Het effect op de rest van de markt

Op dit moment is er heel veel gaande op de vrije markt:

  • landen beconcurreren elkaar om de goedkoopste valuta te hebben
  • handelsoorlogen worden uitgevochten met accijnsverhogingen
  • coronavirus zorgt voor achterblijvende productie
  • Amerikaanse rente is weer verlaagd om de langste bullmarkt op de aandelenmarkt ooit gaande te houden
  • en nu komt daar nog een scherpe prijsdaling van olie bij

Je kunt nooit met honderd procent zekerheid zeggen of één van deze gebeurtenissen debet is aan wat er zich nu afspeelt op de aandelen-, goud en bitcoinmarkt. Hoogstwaarschijnlijk is het een mix en een opeenstapeling van bovenstaande redenen.

Kan het nog korter?

Maar de prijsdaling van olie dit weekend, heeft ervoor gezorgd dat veel investeerders liever geld dan assets aanhouden. Omdat de markten in het weekend gesloten zijn heb je een soort voormarkt. Op deze markt kun je wel koop- en verkooporders plaatsen en futures openen.

Met futures gok je op een hogere of lagere koers. Gezien het sentiment op de markt is het aannemelijker om shorts te openen, ofwel gokken op een lagere koers als de markten vandaag open gaan. Op het moment dat die shorts -5% staan, dan kunnen er geen shorts meer bijgekocht worden en dan wordt de limiet op de voormarkt van kracht.

Dat is dit weekend gebeurd, de handel in Amerikaanse aandelenfutures zijn tijdelijk gestopt nadat ze met meer dan 5% daalden.

Maar hoe kom je dan aan geld? Investeerders verkopen alles wat ze op dat moment maar kunnen verkopen. De aandelenmarkten waren gesloten, de limiet op shorts bereikt maar bitcoin en goud kon nog wel verkocht worden. Je ziet dat de onzekerheid van de oliemarkt uiteindelijk naar de andere markten druppelen.

Dat zie je ook terug op onze eigen AEX. De Nederlandse aandelenbeurs is met maar liefst -7,5% geopend en de waarde van oliemaatschappij Shell is met bijna 20% afgenomen.

Wachten op Amerika

Nu is het wachten op de opening van de Amerikaanse beurzen en een reactie van de Amerikaanse centrale bank (FED). Stel dat de aandelenbeurzen vandaag gesloten worden of gesloten blijven omdat de koersen te hard dalen, reageert de FED dan weer met een rentevermindering?

En durven ze het beestje deze keer wel bij de echte naam te noemen, durven ze toe te geven dat er weer een Quantitive Easing-ronde aankomt? Dit komt neer op het aanzetten van de geldpersen om de banken en financiële markten te ondersteunen.

En gelukkig, zelfs in deze onzekere tijden, is er altijd één constante: een bijpassende tweet van Trump.

Tijd voor bitcoin om een kant te kiezen

De vorige keer dat centrale banken publiekelijk spraken over de implementatie van QE, duurde het niet lang voordat bitcoin het levenslicht zag. Het lijkt erop of bitcoin de afgelopen tien jaar heeft kunnen bouwen en voorbereiden op de komende crisis.

We zijn benieuwd of deze jonge assetklasse zich staande kan houden. Niet als vluchthaven voor geld wat van de financiële markten komt, maar als veilige haven voor iedereen die zich wil verzekeren met iets waar centrale banken en hun beleid geen grip op hebben.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.