Door snelle daling bitcoin neemt correlatie met aandelen S&P 500 toe

Zoals elke Jedi weet, was er gisteren een disturbance in the force. En met de force bedoelen we de financiering van bitcoin futures. Die financiering moet elke acht uur betaald worden aan de tegenpartij, handelaren met longposities betalen handelaren met shortposities, en vice versa. Volgens verschillende analisten is dit de oorzaak van de dalende koers van gisteren.

120 miljoen dollar verloren

Voordat de bitcoin koers met 7% daalde in een kwartier, waren de meeste contracten op derivatenmarkt BitMEX van investeerders met long-posities. Zij zette in op een stijgende bitcoin koers. Hierdoor kon de financieringsgraad een nieuw wekelijkse hoogtepunt bereiken met 0,19 procent. Op een typische dag schommelt het rond de 0,01 procent.

Toen de koers ook maar iets zakte, werden voor 120 miljoen dollar aan long-contracten geliquideerd, ofwel een long squeeze. Dit kun je zien als een domino-effect waar als de eerste steen valt, meerdere stenen volgen.

Vergelijking aandelen en bitcoin

Een koersbeweging van 7% is voor veel markten het einde der tijden. Voor de cryptomarkt is 7% een gewone dinsdag. Laten we de cryptomarkt vergelijken met de aandelenmarkt gisteren. Beiden laten uitzonderlijke, maar ook ronduit bizarre dingen zien.

De benchmark S&P 500 bleef stijgen, ook al weten alle beleggers dat er flinke burgerlijke onrust heerst in de VS en dat er spanningen zijn met China. Op de korte termijn gedraagt de aandelenbeurs zich absoluut niet rationeel en lijken fundamentals en de reële economie er niet toe te doen.

Risicovolle aandelen danken de FED

Edward Moya van Oanda vertelde tegen de Wall Street Journal dat risicovolle markten baat hebben bij de 24/7 geldprinter van de Amerikaanse centrale bank. Bitcoin is ook een risicovolle markt, en laat over het algemeen een soortgelijke opwaartse trend zien als de meest risicovolle aandelen.

Er is gewoon zo veel stimulans, dat het de markt opstuwt. De aandelenmarkt is nu geen echte afspiegeling meer van de economie, en dat zul je nog jaren zien.

8 procent groei voor eind augustus

Analisten van Stifel deelden in een beleggersnota dat de S&P 500 voor 30 augustus nog eens met 8 procent kan stijgen. De Wall Street firma merkte op dat de economische data, de waarderingsgroei en de optimistische technische vooruitzichten de risico’s van lagere inkomsten zullen compenseren.

Wij geloven dat de 50- en 200 MA van de S&P 500 een prijs van 3250 signaleren. Historisch gezien is een prijswinst van 8% in de komende 3 maanden gemiddeld mogelijk.

Correlatie groeit

Bitcoin had net als de S&P 500 in maart de bodem bereikt en crashte in slechts 24 uur met meer dan 60 procent. Toch heeft het zijn verliezen volledig tenietgedaan na een stijging tot 160 procent. Hierdoor groeide de positieve correlatie met de S&P 500.

Maar in mei leken deze twee markten zich te ontkoppelen. Tegen de achtergrond van de toenemende geopolitieke spanningen tussen China en de VS (om Hong Kong) lijkt de correlatie toch weer toe te nemen.

Dat zie je hierboven, de lijnen volgen tot aan het groene vlak (mei 2020) eenzelfde patroon. Blauw is de bitcoin koers en rood de S&P 500. Daaronder de correlatie-coefficient. Hoe dichter bij de 1, hoe hoger de correlatie tussen de twee koersen.

Risico op de aandelenmarkten

Ondanks de optimistische voorspellingen van Stifel voor de S&P 500, beschrijven ze ook enkele risico’s die de rally zouden kunnen bederven.

Het bedrijf merkte op dat het groeiende aantal virusinfecties een rem zou kunnen zetten op de opwaartse beweging van de S&P 500 index. Het echte risico zou kunnen komen van reacties uit de politieke- en mediahoek op het virus.

Valkuil voor bitcoin

De koers van bitcoin heeft zijn eigen valkuilen. De koers blijft kwetsbaar voor het geweld van ongereguleerde crypto-derivatenbeurzen zoals BitMEX. Op technisch vlak is bitcoin er ook niet in geslaagd om boven een lange-termijntrend uit te stijgen.

De trendlijn die bitcoin moet doorbreken ligt op ongeveer 10.500 dollar. Hier heeft bitcoin zijn hoofd al een paar keer tegen gestoten. Een vuistregel van handelaren is dat elke keer als de koers deze lijn test, de barrière zwakker wordt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.