Bitcoin tegen corruptie en financiële problemen Sri Lanka, Centrale Bank zegt nee

De Amerikaanse investeerder en Bitcoiner Tim Draper was deze week in Sri Lanka. Hij sprak met de president, lokale ondernemers en de Centrale Bank over de adoptie van crypto. Dat ging niet helemaal zoals hij had gehoopt…

Wat speelt er in Sri Lanka?

Even wat achtergrondinformatie over Sri Lanka. Sri Lanka is, in de woorden van zijn eigen president Ranil Wickremesinghe, failliet. In mei 2022 kon het land zijn staatsschuld niet meer aflossen waardoor Sri Lanka in een economische en politieke chaos terechtkwam.

Veel mensen gingen de straat op in de hoofdsteden Sri Jayewardenapura Kotte en Colombo om te protesteren en de toenmalige president vluchtte het land uit.

In september kwam de regering een reddingsoperatie van ongeveer 2,7 miljard euro overeen met het Internationaal Monetair Fonds. Maar dit geld zal pas aan Sri Lanka worden vrijgegeven als schuldeisers in China en India eerst akkoord gaan met een herstructurering van de miljarden dollars aan bilaterale schuld die ze verschuldigd zijn.

Kortom, de financiële situatie van Sri Lanka kan wel een boost gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg rijke westerlingen met een savior syndrome, of, zoals dagblad Trouw ze noemt, witte redders.

Pleidooi voor Bitcoin

Miljardair Tim Draper was deze week dus in Sri Lanka voor een aflevering van zijn ‘Meet the Drapers’ tv-show. Hij sprak hiervoor met lokale ondernemers over onder andere cryptocurrency. Tijdens zijn verblijf ontmoette Draper ook president Wickremesinghe, waar hij opnieuw pleitte voor adoptie van Bitcoin in Sri Lanka.

Vervolgens trok de Bitcoiner zijn stoute schoenen aan en bracht hij een verrassingsbezoek aan het hoofdkantoor van de Centrale Bank van Sri Lanka. Zijn doel was om Bitcoin te promoten als een hulpmiddel om corruptie te bestrijden, maar kreeg volgens Bloomberg geen warm welkom van de gouverneur van de bank, Nandalal Weerasinghe.

Geen tijd voor Bitcoin tijdens crisis

Het dialoog is werkelijk hilarisch en triest tegelijkertijd:

Draper: ‘Ik kom naar de Centrale Bank met gedecentraliseerde valuta.’
Weerasinghe: ‘Die accepteren we niet.’

De bankgouverneur legt uit: ‘De acceptatie van 100% Bitcoin zal in Sri Lanka nooit werkelijkheid worden, we willen de crisis niet erger willen maken door Bitcoin te introduceren.’

Maar Draper liet zich niet afschepen, getooid in een Bitcoin stropdas vertelde hij over El Salvador. Dit Midden-Amerikaanse land heeft Bitcoin geïntroduceerd als wettig betaalmiddel en is volgens de Amerikaan een goed voorbeeld om te volgen.

‘Een land dat bekend staat om corruptie zal in staat zijn om perfecte gegevens bij te houden met de adoptie van Bitcoin.’

Als Tim Draper onze nieuwssite had gelezen, dan had hij kunnen weten dat de Centrale Bank van Sri Lanka kritisch is op cryptocurrency.

Bitcoin tegen corruptie

Draper omschreef Sri Lanka als een corrupte natie en voerde cryptocurrency aan als een oplossing. Zijn argumentatie is dat Sri Lanka, een land dat bekend staat om zijn minerale hulpbronnen, dus corruptie had kunnen bestrijden door Bitcoin te accepteren. Het idee is dat de blockchain van Bitcoin niet te corrumperen is en dat ze via deze weg alle data transparant en schoon kunnen houden.

Als er dan iemand valse bedoelingen heeft, dan wordt dat direct opgemerkt door wereldwijde deelnemers aan het Bitcoin netwerk.

Volgens de Centrale Bank gouverneur is het hebben van een eigen valuta echter noodzakelijk voor de onafhankelijkheid van het monetaire beleid van Sri Lanka, en andere technologieën zijn in staat om financiële diensten te distribueren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.