Bitcoin stabieler dan menig nationale valuta

De waarde van bitcoin is in de eerste helft van 2018 stabieler dan die van de nationale munten van Venezuela, Noord-Soedan en Argentinië. Dat is de conclusie van een vergelijkend onderzoek van Pension Partners. Pension Partners is een onafhankelijk adviesbureau voor investeerders.

Hoe doet bitcoin het vergeleken met nationale valuta?

In verschillende landen heerst er op dit moment een valutacrisis. De waarde van nationale munten daalt in rap tempo in vergelijking met de Amerikaanse dollar. De bekendste voorbeelden zijn misschien nog wel de Venezolaanse bolivar en de Turkse lira.

Maar hoe zit het met nationale valuta in vergelijking met cryptocurrencies? Pension Partners legde deze cijfers naast elkaar:

Wat zeggen deze cijfers?

De cijfers zijn opvallend. Bitcoin doet het met een prijsdaling van 46,7 procent eigenlijk helemaal niet slecht vergeleken met drie nationale munten. In een half jaar tijd is de Venezolaanse bolivar namelijk zelfs met 99,99 procent in waarde gedaald. En ook de Argentijnse pesos (50,5 procent) scoort slechter dan bitcoin.

Bitcoin legt het daarentegen wel af tegen de Turkse lira. Deze is met ‘maar’ 44.0 procent in waarde gedaald in het afgelopen half jaar.

Kijken we naar andere cryptomunten, dan zien we ook andere bijzondere statistieken. Zo presteert EOS bijvoorbeeld beter dan maar liefst elf nationale munten. En ook VeChain is het afgelopen jaar minder hard in waarde gedaald dan verschillende valuta’s.

Hoe beweegt bitcoin zich ten opzichte van andere valuta’s?

Verschillende mensen beweren dat bitcoin geen goed betaalmiddel kan zijn. Zij stellen dat de bitcoinkoers daarvoor teveel beweegt. Maar hoe meet je deze beweeglijkheid met cijfers? Dat kan met de volatiliteitsindex. Deze index heeft Pension Partners niet meegenomen in hun tweet.

Over de laatste maand heeft bitcoin ten opzichte van de dollar een volatiliteitsindex van 2,57 procent (data van buybitcoinworldwide.com). De Turkse lira heeft een wat meer beweeglijke koers, namelijk een index van 2,63 procent (data van Investing.com). De koers van bitcoin is dus vrijwel even beweeglijk als de Turkse lira.

Dagelijkse realiteit

Nu kijken we puur naar cijfers, maar voor veel mensen op de wereld is dit helaas de trieste dagelijkse realiteit. Daalt de waarde van je munt vergeleken met de euro of dollar? Dan stijgen de prijzen enorm. Dit heet hyperinflatie. Zo kan het zijn dat het brood dat je de ene dag in de supermarkt koopt de volgende dag drie keer zo duur kan zijn.

In Venezuela komt deze hyperinflatie bijvoorbeeld door een combinatie van de oliecrisis in 2014 en het beleid van de overheid. Doordat de olieprijzen in 2014 enorm zijn gedaald kwam het land in geldnood. De regering koos ervoor geld bij te drukken, waardoor de waarde snel in elkaar zakte. De bevolking is daar nu de dupe van.

Demonstratie in 2014 tegen het beleid van president Maduro (bron foto: Diariocritico de Venezuela)

Toename interesse in crypto

In landen zoals Turkije zorgt deze valutacrisis nu voor een toename in interesse in cryptocurrencies. Dit was het duidelijkst te zien rond midden augustus.

Op de grootste crypto exchange van Turkije was toen een grote stijging te zien. Het dagelijks handelsvolume was op zondag 12 augustus twee miljoen dollar, en nog geen dag later bijna veertien miljoen dollar. Een stijging van 600 procent.

Op het moment van schrijven is het dagelijks handelsvolume daar nu gestabiliseerd op ongeveer 5,6 miljoen dollar (data van Coingecko.com).

Data van Business Insider laat zien dat Turkije eruit springt als het gaat om cryptobezitters in Europa


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.