Als bitcoin de dollar wil vervangen, dan mag er niet gerommeld worden met het monetaire beleid

Vijay Boyapati onderzocht wat bitcoin is, wat het kan zijn en hoe bitcoin de wereldwijde reservevaluta kan worden. Hij betoogt dat het potentiële succes van bitcoin alleen kan komen als er zo weinig mogelijk veranderd wordt. Door de protocollen te laten voor wat ze zijn kan bitcoin wereldwijd geaccepteerd worden als wereldreservemunt, een rol die nu wordt vervuld door de dollar.

Wat is bitcoin voor wie?

Bitcoin is polariserend. Niet-bitcoinners hebben allerlei gedachten over wat bitcoin is, net als de media. Vaak zijn ze het eens met de gedachte achter bitcoin, maar vervallen ze in argumentatie over illegaal drugs kopen, speculatie en dat het toch niets wordt. Maar ook binnen de groep bitcoinners is er onenigheid over wat bitcoin is en hoe het in de toekomst gebruikt zal worden. Dat is niet erg, integendeel, discussies over hoe en waarom bitcoin op een bepaalde manier gebruikt wordt zorgen voor innovatie.

Transacties tegen lage kosten

In het begin was er maar een klein groepje mensen die bitcoin gebruikten. Doordat die groep toen nog klein was, bood dit ruimte voor bepaalde use-cases die niet mogelijk waren als bitcoin door iedereen gebruikt wordt. Denk hierbij vooral aan het versturen van transacties tegen zeer lage kosten.

Het idee van goedkope transacties heeft veel aan populariteit gewonnen in de beginjaren van bitcoin, omdat het een use case was die mogelijk werd gemaakt door het gebrek aan adoptie. Daarnaast speelden de hoge blokbeloningen in het eerste decennium van bitcoins bestaan ook een grote rol.

Die blokbeloningen zijn nu al drie keer gehalveerd. Bitcoin krijgt meer aandacht en steeds meer mensen gebruiken de cryptocurrency. Hierdoor wordt het voor Boyapati duidelijk dat de belangrijkste use case van bitcoin een wereldwijde, digitale waardeopslag zal zijn die peer-to-peer transacties mogelijk maakt. In dit systeem vervult bitcoin de rol van reservevaluta.

Roepende in de woestijn

In 2010 waren er al mensen die voor ogen hadden dat bitcoin vooral bedoeld is als digitale waardeopslag. Ze werden alleen niet gehoord. Hal Finney schreef toen al op het forum van bitcointalk.org over bitcoinbanken op de basislaag van bitcoins blockchain. Maar het idee van snelle en goedkope transacties kreeg meer tractie doordat dit harder en vaker werd geroepen.

Naarmate meer mensen bitcoin gebruiken, wordt het steeds duidelijker dat Hal en zijn medestanders vooruitstrevend waren en waarschijnlijk op de lange termijn gelijk zullen krijgen. Boyapati zegt dat bitcoin geen snelle en goedkope transacties kan afhandelen als bitcoin op lange termijn succesvol wil zijn. Denken dat je met bitcoin koffie kunt kopen is niet realistisch als je de dynamiek van mining begrijpt, zegt Marty Bent in zijn laatste nieuwsbrief. Bent vindt instant aankopen niet realistisch met een gemiddelde bloktijd van 10 minuten.

Vertrouwen in monetair beleid

Maar Bitcoin is snel in vergelijking met andere reserves en de uiteindelijke afrekening ervan, wat dagen, weken of zelfs maanden kan duren,  afhankelijk van de specifieke reserve in kwestie. Bij de gebruikelijke zes bevestigingen, duurt dat bij bitcoin gemiddeld een uur. Zes bevestigingen geeft genoeg veiligheid tegen de huidige hashrate.

Boyapati en Bent zeggen dat als bitcoin op een bepaald moment in de toekomst de dominante reserve valuta van de wereld wil zijn, dan moeten individuen erop kunnen vertrouwen dat de onderliggende regels van het protocol niet zullen veranderen. Het belangrijkste is dat er nooit meer dan 21.000.000 bitcoins in omloop zullen zijn. Als dit aantal kan worden aangepast, dan tart dit het vertrouwen in de waardepropositie van bitcoin op de lange termijn.

Als het monetaire beleid één keer kan worden aangepast, wat kan dan met zekerheid zeggen dat het niet een tweede, derde, vierde of vijfde keer wordt aangepast? Dit is een hellend vlak. Satoshi Nakamoto probeerde dit hellend vlak vanaf het begin te vermijden door een limiet op de toevoer te coderen in het protocol. Hier is enigszins kritiek op, die harde cap kan er voor zorgen dat miners niet meer rendabel zijn. Maar Marty Bent reageert hierop door te stellen dat er voldoende markt zal zijn om miners te belonen met transactiekosten.

Er zit schoonheid in de eenvoud van bitcoin. Onderdeel van project ‘repareren van het geld’ is het repareren van het aanbod en ervoor zorgen dat er geen precedenten ontstaan die het monetaire beleid veranderen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.