Bitcoin stijgt 8,5% en gaat richting 22.000 euro, wat zegt de hash ribbon?

Bitcoin besluit om de week in het groen af te sluiten. De afgelopen 24 uur is de koers met 8,5% gestegen en op het moment van schrijven is de waarde 21.800 euro. Het is niet alleen feest voor de maxi’s onder ons, ook liefhebbers van altcoins komen aan hun trekken.

In dit artikel kijken we vooral naar de rol van miners op de bitcoin prijs, en hoe je hier je voordeel uit kan halen.

Verkopers zijn… uitverkocht

Na wat voelt als een eeuwigdurende rode periode, lijkt bitcoin de weg omhoog gevonden te hebben deze week. Hoe dat komt? Simpel, er zijn meer kopers dan verkopers. Of in dit geval lijken de partijen die willen/moeten verkopen uitverkocht te zijn.

Three Arrows Capital en Celsius

Gisteren schreven we dat de directeur van cryptobeurs FTX denkt dat de cryptomarkt het ergste achter de rug heeft. Hij doelde hiermee op dat de liquiditeitsproblemen van verschillende cryptobedrijven langzaam ten einde lopen.

Zo heeft het inmiddels failliete fonds Three Arrows Capital veel van hun digitale bezittingen moeten verkopen om schulden af te lossen. Hun schatkist lijkt inmiddels leeg dus ook al zouden ze willen, ze kunnen simpelweg geen bitcoin meer verkopen.

Blockware analist Joe Burnett zegt op Twitter: “Deze gedwongen verkoop heeft zeker bijgedragen aan het creëren van op zijn minst een lokale bodem waar de prijs vanaf zou kunnen stijgen.”

Daarnaast heeft Celsius zijn bitcoin lening gisteren volledig afbetaald, wat voor minder verkoopdruk zou moeten zorgen.

Miners moesten verkopen

Burnett denkt ook dat bitcoin miners niet meer kunnen of willen verkopen. Hij kijkt hierbij naar de inidcator genaamd hash ribbon. “Volgens deze indicator zijn miners al 30 dagen aan het capituleren, en er zijn tekenen dat het mogelijk snel eindigt als de prijs niet verder daalt”, zei Burnett. “Capitulaties van miners dragen bij aan de verkoopdruk op korte termijn, aangezien miners hun bitcoins liquideren om hun activiteiten voort te zetten.”

Wat hij zegt is dat miners geld nodig hebben om te kunnen minen, voor energie, locatie, personeel, etc. Als de koers te hard daalt, dan heeft dat impact op de inkomsten van miners en zullen ze meer bitcoin uit hun reserves moeten verkopen om liquide te blijven.

Koopsignaal als miners opgeven

Om te bepalen of miners het moeilijk hebben en bitcoin moeten verkopen kijkt Burnett naar de hash ribbon, een indicator gemaakt door Charles Edwards. Edwards schrijft dat als miners het opgeven, dit het beste moment is om bitcoin te kopen.

De bitcoin hash ribbon-indicator probeert perioden te herkennen waarin miners in nood verkeren en mogelijk capituleren. De veronderstelling is dat dergelijke perioden kunnen optreden als de bitcoin koers een dieptepunt bereikt heeft. Je kan deze indicator ook andersom gebruiken door te kijken naar wat miners doen, en vanuit daar te bepalen of de koers een dieptepunt bereikt heeft.

Hoe werkt hash ribbon?

In de grafiek hieronder wordt links de hash rate (rekenkracht van alle miners) weergegeven. Rechts is de bitcoin koers in dollars.

De blauwe lijn is het bewogen gemiddelde van de hash rate in de afgelopen 30 dagen, de paarse lijn laat hetzelfde zien maar dan van de laatste 60 dagen.

Bron: lookintobitcoin.com

Maar wat echt interessant is, zijn de oranje en groene verticale balken.

  • Oranje: 30 DMA daalt tot onder 60 DMA, hash rate daalt en miners capituleren
  • Groen: 30 DMA gaat terug boven 60 DMA, dit markeert het einde van de capitulatie van miners

Zoals je hierboven kan zien, kan groen ook weer overspringen op oranje. Maar als oranje en groen verdwijnen en de grafiek weer wit wordt, dan is dit volgens de hash ribbon een koopsignaal.

De overgang van groene verticale lijnen terug naar wit op de grafiek geeft een kans aan voor de langetermijnbelegger. Het laat zien dat miners klaar zijn met verkopen en dat de prijs dus weer kan stijgen.

Nog nooit voorgekomen in geschiedenis bitcoin

Tijd om in te zoomen op de afgelopen maand.

Bron: lookintobitcoin.com

Zoals je hierboven ziet zitten we in een tweede groene periode. De kans is groot dat de grafiek hierna overslaat in wit, aangezien het in de geschiedenis van bitcoin niet eerder is gebeurd dat er meer dan twee opeenvolgende oranje-groen periodes zijn. Vooralsnog wordt dat altijd opgevolgd door een terugkeer naar wit.

Een andere reden waarom er weer vertrouwen op de markt is, en niet alleen bij bitcoin, ook de aandelen stijgen vandaag, lijkt doordat investeerders verrast zijn dat de inflatie lijkt af te nemen.

Of is dit valse hoop?

Je kan natuurlijk nooit met zekerheid zeggen dat de trend omgekeerd is, dat kan (helaas) pas achteraf. Analist Roman_Trading verwacht dat de huidige stijging een fake-out is.

Volgens Roman is dit slechts de laatste in een reeks fake-outs die veel handelaren zullen laten geloven dat de bodem is bereikt, terwijl de trend in werkelijkheid negatief blijft. Hij zegt:

“Volume die binnen een bereik daalt, is consolidatie voor voortzetting van de trend. Om nog maar te zwijgen van duizenden instromen naar beurzen voor elke top.”

Hij onderbouwt dit verder door in zijn grafiek met wit te omcirkelen dat dit de afgelopen 8 maanden al drie keer eerder is gebeurd.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.