Waar komt de plotselinge stijging van bitcoin vandaan?

Is de stijging van afgelopen dagen een ‘dead cat bounce’ of zit er meer achter? Vergeleken met het dieptepunt op 24 juni is de prijs zelfs met bijna duizend dollar gestegen, dat is een stijging van 16 procent! Hoe komt deze koersbeweging ineens tot stand? In dit artikel nemen we je mee in het nieuws van de afgelopen dagen en lees je een technische analyse.

Coinbase opent service voor institutionele beleggers

Op maandag 2 juli opende crypto-exchange Coinbase haar deuren voor institutionele beleggers. Met Coinbase Custody kunnen grote beleggers uit Amerika en Europa voor een minimumbedrag van tien miljoen dollar investeren in cryptocurrencies. Formeel opende deze afdeling in mei al, maar sinds 2 juli staat de service live.

Dit nieuws kan ervoor zorgen dat er nieuwe geldstromen richting de cryptocurrency markt vloeien. Sinds het begin van 2018 daalt het dagelijks volume van bitcoin namelijk langzaam. Dit betekent dat er dagelijks steeds minder geld in bitcoin omgaat. Het programma van Coinbase kan ervoor zorgen dat er weer wat meer ‘nieuw geld’ de markt instroomt, omdat er nu ook grote beleggers worden aangetrokken.

Bron: Tradingview. Het handelsvolume daalt sinds begin 2018.

Positieve uitspraak van Europees Parlement

Beleidsmakers moeten cryptocurrencies niet negeren of verbieden. Dat is de belangrijkste conclusie uit een rapport van het Europees Parlement. Verderop in het rapport staat dat deze vormen van valuta nog ‘een tijd’ blijven bestaan. Dit soort positieve geluiden zijn welkom, zeker na de dalende trend van afgelopen maandag.

Facebook laat weer crypto-advertenties toe

Het is eigenlijk geen nieuws meer, maar het kan nog doorwerken op de positiviteit van de afgelopen dagen. Vorige week werd bekend dat Facebook onder bepaalde omstandigheden weer cryptocurrency-advertenties toestaat op het social mediaplatform. Dit nieuws kan mede hebben gezorgd voor wat meer optimisme op de markt.

Technische analyse

Kijken we naar de koers alleen, dan zie je verschillende indicatoren die leiden tot een koersstijging. Op de grafiek hieronder stelt een candle één uur voor. Van 24 juni tot en met 29 juni zie je een double bottom formatie. De prijs van bitcoin steeg hierna snel, waardoor de formatie is bevestigd (1).

Nadat de double bottom was bevestigd is de koers, door de trendlijn van de afgelopen dagen gebroken (2). Hierna daalde de koers geleidelijk en ontstond er een bull flag (3). De koers brak vervolgens aan de bovenkant door en steeg op maandag 2 juli in korte tijd tot boven de 6.600 dollar.

Wil je weten hoe een technische analyse is opgebouwd? Of wil je zelf een technische analyse maken? Kijk dan in ons archief voor tips.

Blijft bitcoin stijgen?

We hopen natuurlijk van wel, maar ook wij hebben geen glazen bol. We houden de ontwikkelingen in de gaten, en houden jullie natuurlijk op de hoogte!

Overigens schrijft niet alleen bitcoin groen, vele altcoins zoals ether, ripple, en litecoin volgen de positieve koers.

De informatie in deze technische analyse is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.