Bitcoin stijgt 7,5% en is 17.500 euro waard na bekendmaking inflatie VS

Bitcoin heeft een mooie stijging te pakken. Na maandenlang de schokken gevoeld te hebben van de val van FTX, lijkt de weg naar boven gevonden te zijn. Wat is er aan de hand?

Bitcoin is 17.500 euro

Voor we kijken naar de reden, eerst even kijken naar deze prachtige grafiek. De laatste keer dat de Bitcoin koers rond deze waarde verhandeld werd, hadden de meesten nog hoop op een goede afloop van FTX.

Vaak gaat een stijgende koers gepaard met hoop, maar ook met gulzigheid. De Bitcoin Fear and Greed Index is gestegen van een score van 26 op woensdag naar 30 vandaag, wat wijst op minder angst en meer gulzigheid op de markt. De index gebruikt meerdere signalen om het marktsentiment te meten, inclusief de koers, social media en hoe de media berichten over Bitcoin.

Inflatie neemt af in VS

Vandaag werd in de Verenigde Staten de inflatiecijfers van december bekend gemaakt. Deze waren relatief goed, en dat werd gevierd op de markten. Niet alleen Bitcoin en crypto schrijven vandaag groen, ook de aandelen staan er goed voor.

De consumentenprijzen daalden in december met 0,1% op jaarbasis, meldde het Bureau of Labor Statistics vandaag in zijn Consumer Price Index. De laatste keer dat de prijzen lager waren dan de vorige maand was in mei 2020.

Als we voeding en energie buiten beschouwing laten, kwam de inflatie uit op 5,7%, dat was in november nog 6%.

‘Het komt allemaal neer dat dit goed is voor consumenten, even ademruimte voor gezinnen en meer bewijs dat mijn economisch plan werkt,’ zei president Joe Biden. ‘We hebben meer werk te doen, maar we zijn op de goede weg.’

Dat beaamt Mike Loewengart van Morgan Stanley ook:

‘Het inflatiecijfer van vandaag is een ander teken dat de inflatie de goede kant op gaat en geeft aan dat de piek waarschijnlijk in het achteraanzicht ligt.’

‘We zijn er echter nog niet. De jaarlijkse inflatie ligt ruim boven het streefpercentage van 2% van de Amerikaanse centrale bank.’

De rol van de dollar op Bitcoin

Omdat de inflatie eindelijk op maandbasis iets is gedaald, lijkt de markt te verwachten dat de rente ook niet meer zo hard zal stijgen. De Centrale Bank is immers niet genoodzaakt om de dollar schaarser te maken. Dit betekent dat de dollar minder waard wordt, er zijn namelijk meer dollars in omloop.

Daarnaast lijkt het vertrouwen in de economie terug te komen. Als er economische onzekerheid is, dan zie je dat veel investeerders wereldwijd vluchten naar de dollar en dan stijgt de DXY, de dollar index die de waarde vergelijkt met een mandje van internationale valuta. Vandaag durven investeerders juist risico’s te nemen.

Die DXY zie je hieronder, en deze is juist gedaald. Sinds mei 2021 bleek de zwarte diagonale lijn een steunpunt te zijn voor de dollar index, maar de DXY is daar vandaag vol overtuiging doorheen gevallen. .

Een zwakker wordende dollar is normaal gesproken goed nieuws voor Bitcoin. Er is namelijk een zogenaamde negatieve correlatie.

Er is een omgekeerde correlatie zichtbaar tussen bitcoin en de DXY. In de afgelopen jaren zagen we heel duidelijk dat wanneer de DXY in een neerwaartse beweging was, de bitcoin koers een opwaartse beweging liet zien. En dat is andersom ook het geval, getuige het afgelopen jaar.

Ook vandaag zien we weer dat de dollar daalt, en Bitcoin stijgt.

Samenvattend: Inflatiecijfers vallen mee, de markt neemt risico’s, de dollar daalt en Bitcoin stijgt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.