Bitcoin stijgt met 400 euro in een uur

Maandagochtend steeg de bitcoinkoers met ruim 400 euro in een uur. Wat is er ineens aan de hand? Waardoor steeg de koers zo hard?

Bitcoin to the moon, maar hoe dan?

Als een raket ging de munt vanochtend. Zonder waarschuwing of indicatie dat er een explosie aankwam schoot de bitcoinkoers keihard omhoog. Om tien over half drie maandagnacht noteerde de grootste cryptocurrency nog 5430 euro. Aan het begin van de rally kostte een bitcoin je 5490 euro.

Rond die tijd schoot de koers  binnen een uur boven de 6000 euro. Hierdoor bereikte bitcoin zijn hoogste punt sinds begin september. De markt lijkt zich rond het middaguur weer even in rustig water te bevinden. Op dit moment noteert de munt weer rond de 5600 euro.

Wat is er gebeurd?

Zoals bij elke wilde beweging in de cryptomarkt heeft het internet allerlei sappige theorieën over de oorzaak. Vandaag is er één die de boventoon voert, namelijk de theorie over de munt tether en exchange Bitfinex.

Die zogeheten stablecoin is vanochtend namelijk sterk in waarde gedaald. Het internet denkt dat tetherbezitters hun heil nu in bitcoin zoeken, waardoor de waarde van bitcoin flink is gestegen. Dat is ook zichtbaar in de koersen. De bitcoinprijs op Bitfinex wijkt namelijk sterk af van de prijs op de rest van de markt. Op het hoogste punt van de ochtend noteerde bitcoin ruim 6700 euro op Bitfinex. Op de rest van de exchanges lag dat rond de 6000 euro.

Bitfinex is ‘s werelds grootste bitcoinexchange qua handelsvolume. De exchange verwerkt dagelijks voor bijna een miljard dollar aan cryptotransacties. De exchange heeft dit hoge volume waarschijnlijk te danken aan één van hun slimste uitvindingen: tether.

Deze munt is in het leven geroepen om zogeheten daytraders een veilige haven te bieden. Tether is namelijk een stablecoin. Dat houdt in dat de waarde van de munt vrijwel altijd precies één dollar is. Denkt een handelaar dat bitcoin in waarde gaat dalen? Dan kan hij zijn vermogen veilig stellen door het tijdelijk in tether om te zetten. Zijn geld blijft op de exchange waardoor hij snel kan inspelen op een mogelijke koersstijging.

Financiële nood

Bitfinex lijkt zich echter in financiële nood te bevinden. Het is voor hun gebruikers namelijk niet meer mogelijk om fiatgeld te storten of op te nemen. Dat komt waarschijnlijk doordat de bank van de exchange zich in faillissement bevindt. Bitfinex heeft daardoor geen toegang meer tot de gewone geldmarkt. Het gevolg is dat klanten van Bitfinex onder meer bitcoin als toevluchtsoord kiezen.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.