Technische analyse: Stilte voor de storm voor Bitcoin?

Tot zover is het niet de meest turbulente week geweest voor bitcoin. Echte prijsactie schittert door afwezigheid en dat sluit wel aan bij de lauwe maand juni die we net achter de rug hebben. Maar het kan niet lang rustig blijven en is dit dan de stilte voor de storm? Wat laten de grafieken ons zien? We duiken er even in.

Rustige week voor bitcoin

In de weekgrafiek hieronder, in dollars en voor elke week een kaars, is te zien dat deze week erg weinig actie vertoont. Dat is te zien aan de laatste kaars die vrij klein is en ook kleine lonten boven en onder zich heeft. Maar wat wel opvalt is dat de EMA50, de oranje lijn, het bijna niet meer houdt. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een gewogen voortschrijdend gemiddelde over een aantal kaarsen, hier 50.

Als de week beneden de EMA50 sluit is dat geen goed signaal. Voor een stevige bullish markt moet bitcoin eigenlijk boven de EMA21 zitten, de groene lijn, en die is toch wel ver weg. Wat kan de daggrafiek ons vertellen? We kijken er even naar.

Prijscompressie

In de daggrafiek hieronder is te zien dat de prijs lagere toppen en hogere dalen (“lower highs and higher lows”) maakt. Deze compressie, weergegeven met de groene lijnen, leidt doorgaans tot een uitbarsting, al is de richting nooit met zekerheid te zeggen. Vuistregel is dat de richting die de prijs had voor het ingaan van de compressie de meest waarschijnlijke richting is van de uitbraak. Maar de prijs is al ruim een maand richtingloos, dus wie het weet mag het zeggen.

Dat de Death Cross (de Kruising des Doods), het moment waarop de EMA50 (de oranje lijn) onder de EMA200 (de rode lijn) duikt, recentelijk heeft plaatsgevonden helpt ook niet. Investeerders vinden dit geen prettige situatie en het bemoeilijkt het aantrekken van de markt. We kijken nog even op de 4-uursgrafiek voor meer details.

Weekend-uitbraak?

Op de 4-uursgrafiek hieronder is goed te zien dat de prijs zich wederom vastklampt aan de 33.300 dollar (28.156 euro). Maar hoe lang houdt deze steun het nog? Daarbij komt dat de druk in oploopt naarmate de prijs verder in de punt van de driehoek wordt geperst. Grote kans dat er dit weekend een uitbarsting komt.

In het verleden hebben we al eens gezien dat bitcoin wel houdt van een feestje op zaterdagavond, dus wat staat ons te wachten?

Prognose

Wanneer de prijs de onderkant van de driehoek weer raakt wordt het spannend: stuitert bitcoin dan nog een keer omhoog om wellicht aan de bovenkant uit te breken? Of heeft de lange stilstand een te grote deuk in het vertrouwen gegeven en zakt bitcoin dan als een baksteen naar beneden? We geven twee scenario’s: bearish (negatief) en bullish (positief).

Bearish
Breekt bitcoin aan de onderkant uit, dan mogen we hopen dat 30.000 dollar (25.366 euro) wederom support kan geven. We komen dan in de koopzone die we eerder al hadden aangegeven. Zijn er geen kopers meer, dan kunnen we zomaar richting de 20.000 dollar (16.911 euro) vallen.

Bullish
Stuitert bitcoin toch nog een keer van de onderkant van de driehoek omhoog en komt er weer zo zaterdagavond-stemming dan kan bitcoin de 39.300 dollar (33.229 euro) weer opzoeken en proberen weer terug in het zadel te komen.


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik weet het!

    5 juli 2021