Technische analyse: haalt Bitcoin vandaag weer de 10.000 dollar?

Een haartje! Zoveel scheelde het dat bitcoin vandaag de 10.000 dollar aan had geraakt. Maar net voordat we de champagneflessen konden ontkurken daalde de koers weer. Jammer, we hadden er wel zin in. Wat kunnen we de komende dagen van bitcoin verwachten?

CME Gap gevuld

De bitcoinkoers is op zondag hard gedaald, net voor de bitcoin halving. Dat kan je goed zien als je op onze koersgrafiek kijkt, of op die van Bitstamp.

Maar op CME Group zag je deze daling niet. CME Group biedt bitcoin futures aan, daarmee kan je speculeren op een prijsdaling of een prijsstijging. In het weekend is CME Group echter gesloten. Op dat moment heeft bitcoin daar geen koers.

En dan kunnen er rare situaties ontstaan, zoals een ‘gat’ in de koers. Dat noem je ook wel een gap.

Deze gap zie je duidelijk op de grafieken hieronder, we geven hem aan met een ovaal op beide grafieken. Links zie je de grafiek van CME Group, rechts de bitcoinkoers grafiek van Bitstamp. Elke candle op de grafiek stelt een uur voor.

De theorie gaat dat investeerders zo’n gat graag willen vullen. Of in andere woorden, de koers moet de dag erna de waarde binnen het gat gaan opzoeken. En dat gebeurt binnen de openingstijden van de CME Group.

Dit is dan ook gebeurd, de koers heeft het gat van CME Group helemaal opgevuld. Dat koste bitcoin in totaal nog geen vier dagen.

Eindelijk uitbraak?

We zoomen wat uit op de grafiek en concentreren ons op de dollarkoers van Bitstamp. Elke candle op de grafiek stelt een week voor, en je kijkt naar de koershistorie van eind 2017 tot en met het heden.

De twee lijnen zijn twee voortschrijdende gemiddelden, ofwel moving averages. De rode lijn is de 50-weken Moving Average, de groene lijn de 200-weken Moving Average. Deze lijnen worden vaak gebruikt in de technische analyse, als een soort dynamische weerstand en ondersteuning.

In het verleden is de 200-weken Moving Average een sterke ondersteuning gebleken. Nog altijd stuitert de koers omhoog wanneer het de groene lijn raakt. Dat gebeurde in eind 2018, maar ook in maart toen de economie geraakt werd door de uitbraak van het coronavirus.

De 50-weken Moving Average is het punt waarop de koers vaak wat moeite heeft. In 2019 remde de groei van de koers daar dan ook wat af, dat geven we aan met de eerste cirkel. Ook dit jaar stagneerde de groei rond de 50-weken Moving Average. Maar nu lijkt de koers ondersteuning gevonden te hebben. Op naar 10.000 dollar en hoger?

When in doubt, zoom out

Je kijkt nog steeds naar dezelfde periode, maar we zoomen uit tot maandniveau. Dat geeft ons een nog duidelijker beeld van de weerstanden en de ondersteuningen.

De blauwe lijn op de grafiek is 9.300 dollar (8.620 euro). Het is bitcoin tot nu toe nog maar zeven keer gelukt om boven dit niveau te eindigen.

Al sinds oktober 2019 heeft bitcoin moeite om de maand boven 9.300 dollar af te sluiten. Het blijkt telkens nog een sterke weerstand. Lukt het deze keer wel? Dan is dat een erg positief signaal voor de komende maanden.

Onze verwachting van de bitcoin koers

Maar wat kunnen we verwachten van de komende dagen? We zoomen weer in op de grafiek hieronder, elke candle stelt een dag voor. 

Bullish
Vandaag deed bitcoin al een poging, wie weet lukt poging twee richting 10.000 dollar (9.270 euro) nu wel. Voorlopig is dit nog een vrij sterke weerstand, op de grafiek geven we dit niveau aan met de oranje balk.

Hierna komt 10.500 dollar (9.731 euro) in beeld, dat is de groene balk op de grafiek.

Bearish

Eind april was 9.200 dollar (8.523 euro) nog een weerstand, nu kan het juist dienen als een ondersteuning. Op de grafiek geven we deze zone aan met de rode balk. Daalt de koers, dan kan dit de volgende zone zijn.

 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Geweldig!!! Groots!!! Ik word rijk. Eindelijk. Dank u Bitcoin!!!!!

    14 mei 2020