Technische analyse: Wat kan Bitcoin redden van daling?
Het kan je niet ontgaan zijn: de prijs van bitcoin heeft een stevige daling geïncasseerd. Hoe komt dat? De markt heeft een richting en doet wat het wil. Goed of slecht nieuws kan daar soms wat versnelling in brengen. De tweets van zelfbenoemde “Dogefather” Elon Musk hebben gewerkt als katalysator en de richting van de markt versneld ingezet.
We moeten Elon Musk dankbaar zijn dat hij ons een paar hele zware weken heeft bespaard waarin we wanhopig hadden moeten toezien hoe de prijs maar bleef dalen. De pleister is nu in één ferme ruk van de wond en de correctie heeft zich nu in een paar dagen voltrokken.
Maar is het een correctie of zitten we nu in een bear-market? We duiken even in de grafieken om dit te onderzoeken.
De EMA21 heeft een sleutelrol
In de weekgrafiek hieronder, in dollars en met een kaars voor elke week, is te zien dat vorige week zwaar was. En ook dat deze week begint niet goed. De ondersteuning EMA21 lijkt het niet gehouden te hebben. EMA staat voor Exponential Moving Average en geeft een gewogen voortschrijdend gemiddelde over een aantal kaarsen.
Ook de stevige support van het prijsniveau 45.000 dollar (37.081 euro), de bovenste blauwe lijn, heeft het moeten ontgelden. Maar: mocht deze week omslaan in een stijging, dan liggen de sluiting van vorige week en dus ook de opening van deze week precies op de EMA21. Dat zou een heel mooi signaal zijn voor een eventuele 2e helft van de bull-run. Snel door naar het dagniveau want daar gloort nog wat meer hoop!
Laatste strohalm
In de daggrafiek hieronder zien we dat de prijs na de stevige daling gestuit is op de EMA200, de rode lijn. Dit is cruciaal, want de EMA200 wordt gezien als laatste strohalm voor support. Als die wegvalt is het einde zoek, en dan moeten we ons afvragen of we dan toch echt nog wel in een bull-markt zitten. Maar daar hoeven we ons nu nog geen zorgen over te maken, het heeft gehouden. Natuurlijk is de dag nog jong en de week nog jonger. We zullen het zien.
Verder is het interessant om te zien dat de EMA100 (de oranje lijn) niet alleen geen steun kon geven, maar zelfs weerstand gaf voor de 2 dagen dat we even groene kaarsen hadden. Dit betekent dat niet de tweets van iemand de markt sturen, maar het is duidelijk dat de markt ook echt wel naar beneden wilde. De richting was er al, de versnelling is getwitterd.
Bitcoin gaat alweer aan de slag
Kijken we nog even op de 4-uursgrafiek hieronder dan zien we dat bitcoin aan de slag is gegaan met de eerste weerstand onderweg naar boven: de 45.000 dollar (37.081 euro), de onderste blauwe lijn. Mocht dit slagen dan is er nog wel veel werk te verzetten. De prijs is nu relatief zo laag dat er wel weer veel kopers zullen instappen en de prijs omhoog kunnen stuwen.
Dit zien we al gebeuren in het deel van de grafiek wat het volume weergeeft, zie de oranje pijl. Als dit blijft aanhouden dan is dit gewoon een correctie waar bitcoin toch wel beroemd (of berucht) om is.
Prognose en verwachting
Wat kunnen we verwachten de komende dagen? We geven 2 scenario’s: één bearish (negatief) en één bullish (positief).
Bearish
In de daggrafiek hierboven worstelt bitcoin momenteel met de weerstand van 45.000 dollar (37.081 euro). Mocht deze niet overwonnen kunnen worden dan moeten we nog een keer een beroep doen op de EMA200, die samenvalt met 42.000 dollar (34.609 euro).
Bullish
Het wordt weer een lange weg naar boven en er liggen veel weerstanden op de route. Wanneer bitcoin de 45.000 dollar (37.081 euro) kan doorbreken, dan zijn 49.000 dollar (40.377 euro) en vlak daarboven de EMA100, rond de 51.000 dollar (42.025 euro) de volgende hobbels om te nemen.
Vinkje
/
“Bedankt “Mr E. Musk voor je manipulatieve tweets over Bitcoin, laat hem pizza’s kopen voor 10.000 Btc,, dat zit wel SNORR???
17 mei 2021Hans Bolte
/
Mooie analyse, lijkt me ook interessant of en wat bitcoin doet of kan doen met de kritiek. Er zijn betere alternatieven dan bitcoin in de cryptowereld zelf ook toch? Begrijp dat bv HBAR dezelfde functie kan hebben en meer en bovendien 1/100e v d energie van btc gebruikt om hetzelfde te doen… is hier wat van te zeggen? Als btc blijft groeien groeit ook energie verbruik.. blijft de vraag of we dat moeten willen, toch?
18 mei 2021